7 рецепти за всеки ден

Алтернативните продукти, които заместват по-малко полезните, стават все по-популярни. Растителното мляко и соевото месо вече не изненадват никого, а оризовото брашно става все по-често срещано в рецептите. Днес ще обясним защо оризовото брашно се смята за диетично и, разбира се, ще споделим рецепти за вкусни десерти, базирани на него.

Каква е разликата

между оризовото и пшеничното 

От името на продукта става ясно, че брашното е направено от ориз, което означава, че има същите свойства. То е добре смилаемо, съдържа голямо количество прости въглехидрати и дава много енергия, има абсорбиращи свойства (абсорбира влагата) и няма "зърнен" вкус. Едно от предимствата на оризовото брашно е липсата на глутен в състава му. Това означава, че хората с алергия към растителен протеин (глутен) могат да използват това брашно за храна.

Защо оризовото брашно се смята за диетично?

Днес думата "диета" се свързва със загуба на тегло, въпреки че първоначално този термин означаваше набор от абсолютно всякакви диетични правила. Така оризовото брашно беше включено в специален вид антиалергична диета.

Употребата на оризово брашно няма да помогне за намаляване на теглото, неговото калорийно съдържание е същото като това на пшеничното брашно, протеиновият компонент е сравнително нисък, има малко диетични фибри и висок гликемичен индекс. Нарасналата популярност на оризовото брашно е явен маркетингов трик.

Пълнозърнестото оризово брашно има много повече ползи, но поради специфичния си вкус не може да се смята за универсално.

Какво е приложението му?

Кулинарният потенциал на оризовото брашно е доста голям, но не може напълно да замени обикновеното пшенично брашно.

Няма да може да приготвите ефирни кифлички от оризово брашно, тъй като еластичната структура на печенето зависи от наличието на глутен. Пандишпанът от оризово брашно бързо ще изсъхне и ще се втвърди. Но за стабилизиране на тестото за пайове или чийзкейкове, оризовото брашно е идеално. Можете да направите от него юфка, да приготвите палачинки, да изпечете хрупкави бисквити.
Ето няколко рецепти.

Тайландски кексчета 

Нежните миниатюрни кексчета се приготвят на пара. Ще ви трябва и силиконова форма за мъфини.

Продукти: 100 г оризово брашно, 1 яйце, 50-70 г захар, 50 мл прясно мляко, 2 ч. лъж. растително масло, 4 г бакпулвер - 4 гр

Приготвяне: Счупете яйцето в дълбока купа, добавете захарта и разбъркайте с бъркалка. Сипете млякото и растителното масло и продължете да бъркате. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. На този етап можете да добавите няколко капки естествена боя.

Подгответе формата за мъфини. Ако печете в железна тава, я намажете с масло. Сипете ⅔ от тестото във формичките и ги поставете на водна баня. Покрийте тенджерата с капак. Нагласете котлона на средна степен. След 10-12 минути кексчетата ще придобият кадифена текстура, ще изглеждат като малък облак. Сервирайте охладени.

Японски мочи 

Известните японски сладки мочи (или моти) от оризово брашно стават все по-популярни. Ще се изненадате, но приготвянето им е доста лесно и можете да ги направите у дома. Ще ви трябва специален вид оризово брашно, което може да се намери в магазините за азиатски продукти.

Продукти: 160 г брашно от лепкав ориз мотитом, 40 г пудра захар, 90 мл вода, 90 мл прясно мляко, няколко капки хранителни бои, 20 мл растително масло, 3 суп. лъж. извара, 1 суп. лъж. кондензирано мляко, 5-6 ягоди или малини, щипка сол, 1 ч. лъж. нишесте.

Приготвяне: Сипете млякото и водата в дълбок стъклен съд, добавете сол и захар, разбъркайте. Добавете брашното, разбъркайте до гладкост. Прибавете оцветителя и маслото, продължете да бъркате до получаване на равномерен цвят. Покрийте съда със стреч-фолио, направете няколко дупки с нож.

Поставете тестото в микровълновата за 2-3 минути на максимална мощност. През това време то трябва да стане гъсто. Охладете го до стайна температура.
Смесете изварата с кондензираното мляко и приберете в хладилника.

Намажете ръцете си с растително масло и омесете добре тестото. Оформете на фитил и нарежете на 8 части, като им придадете кръгла форма. Тестото е много лепкаво, съветваме ви да работите с ръкавици.
Разточете всяко парче на кора, сложете в центъра по малко плънка и ягода. Загърнете краищата и оформете топче.

Поръсете мочи със смес от пудра захар и царевично нишесте, охладете за 1 час и след това сервирайте.

Бисквити с извара 

Тези ронливи бисквити ще ви зарадват с деликатен вкус и текстура. Приготвянето им е лесно и приятно, можете да повикате децата на помощ и да прекарате заедно време в кухнята.

Продукти: 200 г оризово брашно, 200 г извара 5%, 120 г масло, 100 г захар, 1 ч. лъж. ванилова захар, 2 ч. лъж. бакпулвер.

Приготвяне: Смесете омекналото масло, нарязано на парчета, с изварата. Най-лесният начин да направите това е с вилица. Добавете 2 вида захар, бакпулвера и оризовото брашно. Омесете тестото с ръце и оформете топка. Може да направите малки топчета или да разточите тестото и да изрежете фигурки.

Постелете тава за печене с хартия и наредете сладките. Печете 20 минути на 180°C. Горещите сладки могат да се поръсят със захар.

Тарт с череши 

Каним ви да се почерпите с вкусен летен тарт. Вместо пресни череши можете да вземете гъсто сладко. Неговият сироп ще напои блата и тартът ще бъде още по-сочен.

Продукти: 300 г оризово брашно, 240 г кисело мляко, 150 г пудра захар, 10 г бакпулвер, 2 яйца, 80 мл растително масло, 1/2 лимон, 400 г пресни или замразени череши, щипка сол, щипка ванилия.

Приготвяне: Смесете киселото мляко, пудрата захар, ванилията и солта в голяма купа. Разбъркайте с миксер. Добавете яйца и продължете да бъркате. Обелете лимона и изстискайте сока. Сипете растително масло и лимонов сок в тестото и доведете до еднородна консистенция. Прибавете пресятото оризово брашно и бакпулвера към течните съставки, добавете лимоновата кора и разбъркайте всичко добре за последно. Ще получите течно хомогенно тесто.
Намажете формата с масло, изсипете тестото. Отгоре разпределете черешите без костилки. Печете 45-50 минути на 180 °C.

Шоколадово брауни 

Брауни за тези, които са на диета! Богатото тесто на ябълкова основа има ярък вкус с лека плодова нотка, а оризовото брашно е отговорно за класическата текстура на браунито - плътна и леко влажна.

Продукти: 180 г ябълково пюре детско, 1 яйце, 40 мл прясно мляко, 50 г какао, 100 г оризово брашно, 5 г бакпулвер, 100 г черен шоколад.

Приготвяне: Смесете ябълковото пюре с яйцето. Добавете брашното, бакпулвера и какаото, налейте млякото. Разбъркайте до гладкост, най-добре е да го направите с бъркалка. Прехвърлете тестото силиконова форма или тава за печене, покрита с хартия. Важно е да е качествена, тъй като няма масло в тестото и сладкишът може да залепне.

Сложете бъдещото брауни във фурната, предварително загрята до 180 °C, за 20 минути.

Проверете готовността с дървена клечка.
Охладените браунита полейте с разтопен шоколад.

Американски палачинки 

Разнообразна закуска или бърз десерт. Палачинките могат лесно да се адаптират към безглутенова диета. Достатъчно е да замените пшеничното брашно с оризово.

Продукти: 120 г оризово брашно, 2 яйца, 140 г сметана, 2 ч. лъж. мед, 2 ч. лъж. бакпулвер (без връх), конфитюр на вкус.

Приготвяне: Разбийте яйцата със сметаната и меда. Добавете брашното и бакпулвера. Разбъркайте тестото за еднородност.

Изпечете палачинките от двете страни в сух тиган с незалепващо покритие или в обикновен тиган, намазан с олио. Полейте топлите палачинки със сладко.

Сладки с ябълки 

Още една лесна рецепта, която ще ви зарадва с резултата. Деликатните мъфини могат да се сервират за десерт, да се носят на работа или да се предлагат на децата за следобедна закуска. Украсете сладкишите с топинг от маслен крем и имате приличен десерт за празничната трапеза.

Продукти: 150 г оризово брашно, 4 яйца, 80 г захар, 110 мл прясно мляко, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. растително масло, 1-2 ябълки.

Приготвяне: Разделете жълтъците от белтъците. Смесете млякото и маслото в голяма купа и добавете жълтъците. Разбъркайте и добавете брашното. Трябва да получите хомогенна смес. Разбийте белтъците с лимоновия сок до стабилна бяла пяна, като постепенно добавяте захарта. Прибавете ги към тестото, на няколко етапа, като внимателно разбърквате със силиконова шпатула.

Нарежете ябълките на тънки филийки, поръсете с лимонов сок. Изсипете въздушното тесто във формичките, като ги пълните до ⅔. Отгоре се поставят 3-4 резена ябълка. Поставете във фурната за 30 минути при 170 °C.