Рецепти със спанак

Какви са ползите от листния зеленчук? И въпреки че всъщност спанакът е трева, той съдържа цял арсенал от ценни вещества, каквито рядко ще намерите. Диетолозите го препоръчват, лекарите го уважават... Какво е страхотното на спанака? Защо трябва да го включите в ежедневната си диета? Какво може да се приготви от него?

Салата с печено цвекло 

Спанакът е с много ниска калоричност и в същото време, поради високото съдържание на фибри, бързо създава усещане за ситост. Освен това, е богат на витамини А, групи В, С, Е, К, както и на калий, натрий, фосфор, желязо, калций, селен и цинк

Продукти: 2 глави цвекло, 2 яйца, 150 г спанак, 1 суп. лъж. слънчогледови семки, 1 ч лъж. ленено семе, 2 суп. лъж. зехтин, 4-5 стръка прясна мащерка, 1 ч. лъж. лимонов сок, сол на вкус.

Приготвяне: Предварително сварете твърдо яйцата. Обелете цвеклото и го нарежете на тънки филийки с помощта на къдраво ренде. Напръскайте го с 1 суп. лъж. зехтин, лимонов сок. Отгоре се слагат стръкчета мащерка и се оставя да се маринова 30 минути. Разбъркайте и сложете цвеклото във фурната на 180°C за 15-20 минути.

Измийте и подсушете спанака и го наредете в салатената чиния. Отгоре наредете резени запечено цвекло и резени яйца. Подправете със сол на вкус, полейте с останалия зехтин и поръсете с ленени и слънчогледови семки. Витаминната салата е готова!

Смути с банан и авокадо 

Французите не напразно наричат спанака „метла за стомаха“. Заради богатото си съдържание на фибри, той „помита“ всички хранителни остатъци от тялото. Освен това, спанакът подобрява чревната перисталтика. Ето защо той е пръв помощник, когато искате да се разделите с излишните килограми. Ако искате да отслабнете за лятото, едно спаначено смути ще ви помогне.

Продукти: 150 г спанак, 1 авокадо, 1 банан, вода на вкус, 1 ч. лъж. настърган пресен джинджифил, мед на вкус, лимонов сок - по желание.

Приготвяне: Обелете авокадото и банана, нарежете на едри парчета и прехвърлете в купа на блендер. Накъсайте чистия спанак с ръце и го прибавете към плодовете. Налейте малко вода и разбийте всички съставки до гладкост. Можете да подсладите с мед. А лимоновият сок ще придаде нотка киселинност. Ако напитката е твърде гъста, разредете я с вода.

Поднесете зеленото смути във висока чаша, гарнирано с листенца пресен спанак.

Кюфтенца от нахут 

Спанакът съдържа голямо количество желязо и доста растителни протеини. Ето защо вегетарианците го обичат. Също така, този листен зеленчук е незаменим при анемия, изтощение и повишена възбудимост на нервната система. Ето защо спаначените кюфтенца ще бъдат от полза за мнозина.

Продукти: 2 тиквички, 150 г нахут, 150 г пресен спанак, 2 яйца, скилидка чесън, 80 г смлени овесени ядки, сол и черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Накиснете предварително нахута във вода за една нощ. Прехвърлете го в тенджерка, покрийте с прясна вода и гответе, докато омекне. Пюрирайте половината нахут в блендер.

Настържете тиквичките, внимателно изцедете излишната течност. Спанакът се измива, подсушава и нарязва на ситно. Смесете спанака с тиквичките, нахута и пюрето от нахут. Добавете овесените ядки, яйцата, смачкания чесън, сол и черен пипер. Разбъркайте добре получената смес.

В тиган със загрято олио, с лъжица се оформят кюфтенцата и се пържат до златиста коричка от двете страни.

Можете да сервирате с кафяв ориз, зелен фасул или печени картофи.

Крем супа с картофи 

Спанакът е божи дар за тези, които прекарват много време пред компютъра. Облекчава напрежението в очните мускули и ги тонизира. Изобилието от лутеин в листата на спанака предотвратява развитието на дегенерация на ретината, предпазва лещата от помътняване и други промени, свързани с възрастта. Тези причини са достатъчни, за да си приготвите крем супа от спанак.

Продукти: 400 г спанак, глава лук, 3-4 картофа, 2-3 скилидки чесън, 400 мл вода, 250 мл сметана, 2 суп. лъж. растително масло, малка връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус, домашни крутони за сервиране.

Приготвяне: Загрейте олиото в тенджера и задушете нарязания лук, докато стане прозрачен. Прибавете нарязаните на кубчета картофи, запържете с лука за 5 минути, след това налейте водата и гответе на слаб огън, докато омекнат.

През това време нарежете спанака и магданоза. Когато картофите се сварят, сипете всички зеленчуци и оставете на котлона още няколко минути.

След това, като използвате потапящ се блендер, пасирайте зеленчуците до гладка гъста смес. Сипете затоплената сметана и добавете подправките. При непрекъснато бъркане с дървена шпатула супата се кипва и се оставя да къкри още минута. Преди сервиране във всяка купа крем супа добавете крутони.

Паста с пармезан 

Спанакът е признат за най-често срещаната съставка в кухните на различни народи. Истински фенове са италианците. На базата на спанак се приготвят различни сосове. Нито една салата, брускета или лазаня не са завършени без него. Предлагаме ви да опитате вкусни спагети със спанак и пармезан.

Продукти: 300 г спагети, 100 г спанак, 100 г масло, 4 суп. лъж. брашно, 500 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 100 г пармезан, сол и черен пипер на вкус, индийско орехче - на върха на ножа.

Приготвяне: Сварете спагетите в подсолена вода, докато станат ал денте. Докато макароните се варят, разтопете маслото в тиган и разбъркайте с брашното. Налейте бавно топлото прясно мляко, като бъркате непрекъснато с шпатула. Жълтъците се разбиват със сол и черен пипер и се сипват в тигана. Прибавете две трети от настъргания кашкавал и накъсания спанак.

Сосът се оставя да къкри на тих огън 2-3 минути. Сега можете да добавите спагети - смесете ги добре със соса и оставете още за минута. Преди сервиране поръсете пастата с настърган пармезан и гарнирайте с листа спанак.

Киш със сьомга и аспержи 

За да се възползвате напълно от всички предимства на спанака, е важно да го изберете правилно. Когато купувате, уверете се, че в китката няма увехнали или пожълтели листа. Колкото по-големи и по-зелени са те, толкова повече полезни вещества има. И не забравяйте, че спанакът се съхранява в хладилник за не повече от 7 дни.

Продукти: Тесто: 250 г брашно, 125 г масло, 2 яйца, 5 суп. лъж. ледена вода, 1 ч. лъж. сол.

Пълнеж: 180 г леко осолена сьомга, 7-8 стръка аспержи, 70 г спанак, 60 г твърдо сирене, 3-4 пера зелен лук.

Заливка: 150 мл готварска сметана, 1 суп. лъж. заквасена сметана, 3 яйца, сол и черен пипер на вкус, индийско орехче на вкус.

Приготвяне: Пресейте брашното, добавете нарязаното на кубчета масло, яйцата, солта и ледената вода. Омесете тестото, оформете на топка и поставете в хладилника за 30 минути.

След това разстелете тестото в кръгла форма и набодете с вилица. Покрийте с хартия и сипете отгоре сух боб. Печете основата на 200°C за около 15-20 минути.

През това време обелете аспержите и ги нарежете на парчета. Спанакът се нарязва на ситно, рибата се нарязва на филийки, сиренето се настъргва на ренде.

Разбийте плънката от яйца, сметана и заквасена сметана и овкусете с подправките.

Равномерно разпределете сьомгата, аспержите и спанака в запечената основа, поръсете с настърган кашкавал. Полейте със заливката и върнете във фурната на 180°C за 15 минути.

Този пай може да се сервира както горещ, така и студен.

Банички от бутер тесто с билки и сирене 

Спанакът е изключително полезен за децата. В крайна сметка съдържа много витамин К, който участва в образуването на костите. Можете да накарате децата да заобичат зеленчука с помощта на банички. А ако детето е упорито, покажете му анимационен филм за моряка Попай.

Продукти: 500 г бутер тесто без мая, 200 г сирене, 250 г спанак, 2 яйца + жълтък за намазване, 2 суп. лъж. прясно мляко, обелени тиквени семки за гарнитура, сол на вкус.

Приготвяне: Спанакът се нарязва на ситно и се бланшира във вряща вода само за минута. Отцежда се в гевгир и се подсушава добре. Настържете сиренето с ренде, добавете разбитите яйца и сол на вкус. Добавете спанака и разбъркайте добре.

Разточете тестото на тънък слой и нарежете на равни квадратчета. Поставете малко пълнеж в центъра на всеки квадрат, съберете два срещуположни края, намажете баничките със смес от жълтък и мляко, след което поръсете със семената.

Подредете баничките в тава, покрита с хартия за печене, и поставете във фурната на 180°C за 30 минути.

Тези пайове могат да се дават на детето за училище.

Палачинки 

Друг начин да добавите повече зеленчуци в менюто на детето си е да приготвите спаначени палачинки, например за закуска. Избрахме рецепта, която изисква минимум усилия, а резултатът ще ви хареса.

Продукти: 150 г спанак, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, 160 г брашно, 15 г масло, сода - на върха на ножа, захар и сол на вкус.

Приготвяне: Поставете измитите листа спанак в купата на блендера, добавете млякото и яйцето. Разбийте до гладка смес.

В дълбока купа смесете брашното, содата, солта и захарта. Сипете течната смес и омесете добре тестото.

Разтопете маслото в тиган и с малък черпак оформете палачинките. Пържете от двете страни до златисто.

Спаначен песто сос 

Традиционната рецепта за този сос включва използването на босилек. Но спанакът е също толкова добър. Пестото е чудесно допълнение към салати, риба или печени зеленчуци.

Продукти: 150 г спанак, 50 г кашу, скилидка чесън, 100 мл зехтин, 40 г твърдо сирене, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте спанака и обелете скилидката чесън. Поставете всички съставки в блендер и пюрирайте до гладкост, като постепенно добавяте зехтин. Съхранявайте в хладилник до 2 дни.