Зимата е времето, когато особено много жадуваме за топлина и уют. А тиквата може би е истинската „кралица" на студения сезон. Тиквата е чудотворен зеленчук. Тя се запазва дълго време, радвайки ни с яркия си цвят. А слънчевата ѝ плът сякаш съдържа цялата енергия на лятото, способна да ни стопли в мразовитите дни.

Рецептите с тиква са чудесен начин да превърнете дори най-простите ястия в ароматни, богати на витамини кулинарни шедьоври. Нека ги приготвим!

Крем-супа с джинджифил 

Това ароматно, затоплящо ястие, готово само за 30–40 минути, е идеално за есенен или зимен обяд. Джинджифилът добавя пикантен вкус, а сметаната – гладка текстура.

Продукти: 500 г тиква, 1 морков, картоф, средно голяма глава лук, 2-3 см корен от пресен джинджифил, скилидка чесън, 150-200 мл сметана или прясно мляко, 1-2 суп. лъж. масло, 500 мл зеленчуков бульон или вода, сол, черен пипер, индийско орехче на вкус.

Подготовка: Обелете тиквата, морковите, картофите и лука. Нарежете ги на кубчета. Настържете джинджифила на ситно. Загрейте олио в тенджера и леко запържете лука и джинджифила до златистокафяво. Добавете морковите и чесъна и гответе за няколко минути. Добавете тиквата и картофите, залейте с бульон или вода и оставете да къкри 20-25 минути, докато зеленчуците омекнат.

Накрая пасирайте супата до кремообразна консистенция, сипете сметаната и добавете подправки (сол, черен пипер, индийско орехче).

Преди сервиране, гарнирайте с пресни билки, крутони или сусамови семена.

Маслото може да се замени със зехтин, а сметаната - с кокосово мляко.

Печена тиква с билки и чесън 

Просто, но невероятно вкусно ястие. Идеално като гарнитура към месо или като самостоятелно лакомство.

Продукти: 800 г тиква, 4 скилидки чесън, 3 суп. лъж. слънчогледово масло или зехтин, сол и прясно смлян черен пипер – на вкус, сушени билки: розмарин, мащерка, риган, 1 суп. лъж. мед.

Подготовка: Обелете тиквата, почистете я от семки и я нарежете на резени. Отделно смесете маслото, накълцания чесън, билките, солта, пипера и меда.

Подправете тиквата и наредете резенчетата в тава за печене.

Печете във фурната на 200°C за около 30 минути, докато парчетата омекнат и леко покафенеят.

Тиквени кюфтета 

Крехко, ароматно и много лесно за приготвяне.

Продукти: 500 г тиква, 2 картофа, 5 суп. лъж. грис, глава лук, 70 г твърдо сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, сол, черен пипер, червен пипер, куркума - на вкус, зелени подправки (копър, магданоз) - по избор, 4 суп. лъж. галета или брашно, растително масло – за пържене.

Подготовка: Обелете тиквата и картофите, настържете ги на едро и леко изстискайте излишния сок. Нарежете лука и чесъна. Настържете сиренето.

Смесете зеленчуците, добавете яйцето, сиренето, гриса, билките, солта, пипера, подправките и разбъркайте. Оформете кюфтета и ги оваляйте в галета или брашно.

Пържете на среден огън от двете страни до златистокафяво (около 2 минути от всяка страна).

Кюфтетата могат да се пекат във фурна на 180°C за около 20 минути.

Меден кекс 

Класика на зимната кухня – меки, пикантни, златистокафяви меденки.

Продукти: 800 г тиква, 2 яйца, 100 г захар, 2 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. кисело мляко/кефир, 80 мл растително масло, 1 чаша, около 250 г, брашно, 1 чаша грис, 1 пълна чаена лъжичка бакпулвер, 1 пълна суп. лъж. канела, 1 пълна ч. лъж. смлян джинджифил, ванилин - на върха на нож, щипка сол.

Подготовка: Нарежете тиквата на филийки, сварете я и пасирайте. Разбийте яйцата със захарта, добавете меда, маслото, кефира/киселото мляко и пюрето от тиква. Отделно смесете брашното, гриса, бакпулвера, солта, ванилията и подправките.

Добавете сместа от яйца и тиква към сухите съставки и разбъркайте внимателно.

Сипете тестото в тава, покрита с хартия за печене, и го оставете да престои 10-15 минути, докато грисът набъбне.

Печете на 180°C за около 50 минути.

Оставете кексът да се охлади. Поръсете с пудра захар преди сервиране.

Усукана баница 

Баницата е традиционно българско ястие, приготвено с разнообразни пълнежи. Тиквата я прави особено вкусна и е идеална както за закуска, така и за десерт.

Продукти: 500 г брашно, 300 мл вода, щипка сол, 500 г тиква, 1 чаша (около 250 г) захар, 100 мл растително масло (за намазване на тестото).

Подготовка: От брашното, солта и водата омесете тесто и го разделете на 6-7 парчета. Настържете тиквата на едро ренде и я разделете на същия брой дози, колкото е броят на топките тесто.

Разточете всяко парче тесто, едно по едно, на тънък правоъгълен лист с дебелина не повече от 1 мм. Намажете тестото с растително масло (ще ви трябват около 2 супени лъжици), разпределете малко тиква по цялата повърхност на кората и поръсете със захар. Навийте на руло.

Леко намажете тавата за баница с растително масло.

Навийте първото руло във формата на охлюв и го поставете в средата на тавата, а останалите рула увийте около него в кръг, докато тавата се напълни.

Печете на 180°C за около 40-45 минути до златистокафяво.

Лате 

Затопляща напитка с мляко, кафе и подправки. Истински символ на зимен уют.

Продукти: 200 г тиква, 2 ч. лъж. смляно кафе, 400 мл прясно мляко, 0,5 ч. лъж. смляна канела, 1 ч.л. ванилова захар, смлян джинджифил - на върха на нож, около ¼ ч.л., индийско орехче - по желание, на върха на нож, бита сметана - за украса.

Подготовка: Нарежете тиквата на филийки, сварете или изпечете, докато омекне.

Смелете готовата тиква - пасирайте я, претрийте я през цедка или я намачкайте с вилица.

Сипете 300 г прясно мляко в тенджера, добавете тиквеното пюре, ваниловата захар, канелата, джинджифила и индийското орехче. Разбъркайте и оставете да заври на слаб огън. Оставете да къкри около три минути – това ще позволи на подправките да освободят пълния си аромат.

Отделно сварете кафето.

Загрейте останалите 100 мл мляко до температура 50-60 градуса и разбийте с тел или капучино машина, докато сместа стане пухкава.

Вземете висока чаша за лате. Налейте в чашата кафе (около една трета от обема ѝ). След това внимателно налейте тиквеното мляко (почти до самия връх).

Добавете млечна пяна отгоре и сервирайте горещо.

Вместо млечна пяна, можете да добавите бита сметана.