Преди три години Agristo взе решение да удвои производството в един от своите белгийски обекти. Добавя се нова линия за производство на картофи за пържене, с възможност за по-нататъшно разширение, казва Михаел Годаерт, мениджър на проекта за гражданско инженерство в компанията. Agristo строи също така съоръжения във Франция, САЩ и Индия. „Ние произвеждаме непрекъснато според заявките на клиентите", казва той. „И търсим възможности да произвеждаме точно това, което е необходимо."

Съществуващата производствена линия ще бъде дублирана, за да отговори на нарастващото световно търсене на замразени картофи фри. Наред с тази линия, проектът включва нови съоръжения за приемане, транспортиране, опаковане и пречистване на вода. Планирането е насрочено за момента, в който фабриката започне да функционира, за да се доставят продуктите възможно най-скоро.

Според Михаел

времето за изпълнение е от жизненоважно значение

Често сградата се завършва първо, а производственият процес се настройва по-късно, но в Agristo това се прави едновременно, когато е възможно. Това позволява по-ранно тестване и означава, че фабриката може да започне да работи по-скоро. „Цялата работа е тясно свързана, така че добрата комуникация и сътрудничество са от съществено значение. Двата екипа трябва да функционират като един", казва той. Михаел добавя, че този подход дава резултати: „Никога не съм виждал толкова добро време за изпълнение."

Подходящи продукти и изпълнители

Agristo иска новата си сграда да продължи да бъде фабриката на бъдещето и след 30 години. За това са необходими подходящи продукти и изпълнители. Стените, таваните и подовете са с детайлна обработка, за да се гарантира хигиената. Жан-Клод де Маайер от Ruys Groep обяснява, че връзката между стената и пода е особено важна.

„Сградата е висока 15 метра. Ако стената се движи, первазът може да се счупи, което създава проблеми за непрекъснатото производство", казва той. Ruys Groep разработи специално изработен профил, механично закрепен към пода, който може да се движи независимо от стената. Това гарантира, че връзката между стената и пода ще остане на мястото си дори и след три десетилетия.

Сътрудничеството между всички по веригата – Agristo, Ruys Groep, архитектът и изпълнителят Alheembouw – е от съществено значение. Михаел посочва, че първо е трябвало да идентифицират техническите възможности, след което да преценят плюсовете, минусите и приоритетите, преди да вземат обосновани решения. „Перфектното цялостно решение е почти невъзможно, но чрез съвместна работа можете да постигнете оптимални резултати", заключава той.

Строителството е почти завършено и се поставят последните щрихи на производствения процес. Новият капацитет на обекта трябва да бъде готов и да заработи през лятото на 2026 г. Когато това се случи, той ще разполага с четири оперативни производствени линии.

С това разширение Agristo отговаря на нарастващото глобално търсене на замразени картофи фри и други картофени продукти. Иновациите, бързината, хигиената и тясното сътрудничество са ключът към успешната доставка и производствена база, готова за бъдещето.