В резултат на дейностите, които градинарят извършва сезон след сезон, почвата се вкислява, т.е. става по-кисела. Когато това е в малка степен, не е опасно за културите.
С течение на годините обаче процесът се засилва и повечето от зеленчуковите видове започват да страдат. Ето защо не трябва да допускате това да се случи във вашата градина.
Най-прецизно почвената реакция се определя чрез анализ в лаборатория. Това се прави редовно в професионалното фермерство. За любителите обаче този процес е по-сложен.
В личните стопанства най-лесно и точно почвената реакция може да се определи с индикаторна хартия. Тя може да се намери в агроаптеките и в онлайн магазините.
Почва от градината
Ще определите почвената среда с помощта на проба, взета от градината. За да се получат по-точни резултати, трябва да се направи т. нар. средна проба. Тя се получава като се събира почва от различни места в градината. След това всичката почва се размесва добре и се отделя малко количество.
Почвата се навлажнява с дъждовна вода. След това в шепата се взема малко почва, като между нея се поставя индикаторната хартия и се притиска.
Резултати:
0 Киселата почва оцветява хартията в червено или в розово. Ако цветът е жълт, почвата е по-леко кисела.
0 Почвата е с неутрална реакция, когато оцветяването е зеленикаво или светлосиньо.
При отделните зеленчуци
Зеленчуковите видове имат различни предпочитания относно почвената реакция. Добре е градинарите да ги знаят, за да реагират и да съобразят, на кое място да ги засеят/засадят.
0 Слабо кисела почва
Подходяща е за домати, картофи, тиквички, моркови, репички, тикви, ряпа.
0 Слабо кисела до неутрална
Става за грах, фасул, краставици, дини, пъпеши, карфиол, салати и марули.
0 Неутрална
Повечето зеленчукови видове предпочитат неутралната почва. Силно киселата, както и силно алкалната не са препоръчителни и зеленчуците страдат, ако се отглеждат на такива почви. Слабо киселата реакция се понася от някои видове, а от други се предпочита, така че не е опасна.
Коментари