Класически, но и вкусни предложения

0 Содена питка с паричка

На Бъдни вечер задължително трябва да има хляб, и то содена питка с паричка и кръст, нарисуван отгоре. Може да се сложи и върбова клонка за здраве. Питката се приготвя лесно, затова може оставите приготвянето ѝ за последния момент, преди сядане на празничната трапеза.

БЪРЗА ПОСТНА СОДЕНА ПИТКА

Продукти: около 3 ч. ч. брашно, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. сода за хляб, 1 суп. лъж. оцет, 5 суп. лъж. олио, 1 ч. ч. хладка вода

Приготвяне: Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета сода, солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч. ч. хладка вода се замества меко тесто. Оставя се да почива 10 минути.

В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка с омесената пара вътре. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне.

Постната содена питка за Бъдни вечер се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180оС. Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание и според обичаите, които имате във вашето семейство, намажете с олио и изпечете.

Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

0 Чеснова вода от начукан или пресован чесън, за да си пусне сока. Чесънът предпазва от зло, уроки и болести!

Ако искате можете да си приготвите и чеснова паста/разядка:

ЧЕСНОВА РАЗЯДКА

Продуктите са чесън, орехи, олио, вода и сол на вкус. Всеки може да слага от всички продукти според вкуса и предпочитанията. Например 20-ина ореха, 3 глави чесън, по 60 мл олио и топла вода, щипка сол. Всичко се пасира.

0 Мед, който е пожелание за сладък живот и плодовитост.

0 Орехи – шепа неначупени, за да спазите традициите.

0 На трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да присъства боб или някоя друга бобена култура, смятани за символ на плодородието. Храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива.

Бобът е вкусен, но не е достатъчен за трапезата на Бъдни вечер. Затова трябва да има и други постни ястия.

0 За трапезата на Бъдни вечер са характерни пълнените сушени чушки с боб, но ако решите да приготвите боба отделно, то може да напълните чушки с ориз. Символизират пълните хамбари.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С БОБ И ОРИЗ

Комбинацията от боб и ориз ще ви очарова

Продукти: 150 г сухи чушки,250 г стар боб, 130 г ориз, 2 глави лук, 150 мл олио, 5 г червен пипер, 5 г градинска чубрица, сол на вкус

Приготвяне: Чушките се слагат в тенджера, заливат се с вода и се кипва. Щом заврат, тенджерата се отдръпва настрани и се оставят да омекнат.

Бобът се сварява и се отцежда.

Оризът се задушава със 130 мл вода, малко олио и сол. След като поеме водата, се сваля от огъня и се оставя да изстине за 15-20 минути. Лукът се нарязва наситно и се запържва в олиото. Щом се карамелизира, към него се добавя червеният пипер и се отдръпва от котлона. Прибавят се към боба заедно със солта и чубрицата.

Всичко се разбърква и чушките се пълнят с получената смес. Внимавайте да не ги скъсате при пълненето. Така напълнените чушки се подреждат в елипсовиден гювеч, заливат се с олио и малко топла вода. Пекат се 30 минути във фурна на 180 градуса.

0 Няма как една вечеря да мине без вкусни салати. Символизират богатите зелени полета. Може да заложите на българския вкус и да направите една или няколко.

  • Салата от моркови, целина и червено цвекло е много добра идея за трапезата на Бъдни вечер, защото приготвянето ѝ отнема много малко време, а когато трябва да се приготвят 4-5 основни ястия времето никога не стига. Зеленчуците не се подлагат на термична обработка, което прави салатата много свежа, нещо нетипично за зимните салати. Освен това се приготвя от кореноплодни зеленчуци, характерни за българската кухня, което я прави истински подходяща за една традиционна трапеза.
  • И каква по-подходяща салата за празничната трапеза от салата от кисело зеле. Може да ползвате зелеви листа в буркани от магазините.
  • "Царската туршия" е задължителна! Ако не сте си приготвили, то и тя се продава по магазините.

0 Празът с ориз може да мине за типично българско ястие. Рецептата за праз с ориз спада към онези бързи, лесни и вкусни рецепти, към които прибягваме, когато искаме да сготвим нещо вкусно, на бързо,

0 Постните лозови сарми, този истински балкански деликатес, е едно от най-важните ястия на трапезата за Бъдни вечер. Символизират увитото в пелени новородено чедо, събраното богатство у дома. Много домакини се притесняват от постните лозови сарми, като смятат, че приготвянето им граничи с изкуството. Всъщност постните лозови сарми се приготвят лесно, като единствената тънкост е в самото навиване на сармичките.

ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИЧКИ С ОРИЗ

Продукти: лозови листа - пресни, по-нежни, 1,5 ч. ч. ориз, глава лук, черен пипер, сол, връзка копър, ½ лимон, олио.

Приготвяне: Измиваме лозовите листа, като отделяме няколко по-малки и нежни. Попарваме големите листа с вряла посолена вода за 4-5 минути. Нарязваме лука и го запържваме до прозрачност в малко олио. Измиваме ориза и го сипваме при лука. Нарязваме на ситно нежните листа и ги сипваме в тигана. Пържим, като бъркаме 5-6 минути и добавяме 2 ч. ч. топла вода. Готвим, докато водата се поеме от ориза. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме на ситно копъра и го разбъркваме с ориза. Завиваме сармички в лозовите листа и ги нареждаме в тенджера постлана с няколко листа. Притискаме с чиния и наливаме гореща вода до ръба на чинията. Изцеждаме сока на половин лимон и го наливаме в тенджерата. Варим първо на по-силен огън и после на по-слаб, докато водата се поеме от лозовите сарми.

Постните лозови сармички с ориз са готови.

0 Киселото зеле е истинска зимна класика в българската кухня и задължително присъства на празничната трапеза на Бъдни вечер – дали под формата на салата от кисело зеле, или под формата на постни зелеви сарми, а често и като кисело зеле с ориз. Ако сте решили да приготвите постни лозови сарми за празника, може да замените постните зелеви сарми с кисело зеле с ориз. Освен, че няма да има дублиране на ястията, киселото зеле с ориз ще ви отнеме и много по-малко време, тъй като няма да се наложи да завивате сарми.

0 Компот (ошав) от всякакви сушени плодове. Символизира сладостта на събраното през годината, което "утолява жаждата" и помага в трудни дни, през символичните зимни студени неплодородни периоди.

КЛАСИЧЕСКИ ОШАВ

Предпочитано е съчетанието от сушени кайсии, ябълки, круши и сини сливи – микс, който има наситен приятен аромат и прекрасен вкус.

Продукти: 3-4 литра вода, 150 г сушени ябълки, 50 г сушени круши, 100 г ушени сини сливи, 50 г сушени кайсии, 50 г стафиди, сок от 1/2 лимон, захар на вкус.

Приготвяне: Измийте добре сушените плодове. Сложете водата да заври и тогава изсипете ябълките и крушите. Нека се варят на слаб огън в продължение на 20-25 минути, прибавете сините сливи и кайсиите, а 15-20 минути по-късно - стафидите и захарта. След 5 минути ошавът е готов.

Добавете цитрусовия сок и свалете съда от котлона. Затворете с капак и оставете ошавът да се запарва, докато изстине напълно. След това приберете на студено за няколко часа.

След измиване на сушените плодове може да ги накиснете в студена преварена вода за 15-20 минути. Така ще се отмият вредните вещества, ако са обработвани с такива.

Вместо лимонов сок може да добавите парченца лимон в компота. Захарта може да се замени с мед, но той се добавя във вече готовия ошав. Това е необходимо, тъй като медът не бива да се вари, и изобщо да се подлага на температура по-висока от 40°C, защото ще изгуби полезните си свойства.

0 Баница с късмети. Разбира се на трапезата на Бъдни вечер трябва да има и нещо сладко. Сладките баници са наистина задължителни за пълната трапеза на Бъдни вечер, особено с късметчета. Ароматът на току-що изпечена баница с тиква не само че буди апетита на всеки, но създава и усещането за уют и празнична атмосфера. Тиквеник с орехи, стафиди и канела е един от най-вкусните десерти не само за Бъдни вечер, а и за цялата зима.