Засяват се и се засаждат салата, маруля, спанак, лук за зелено, грах

В повечето градини лехите вече са почистени от растителните остатъци, наторени са и е направено прекопаване на почвата. Любителите, които не са успели с някои от тези дейности, могат да го направят и през зимата, когато времето позволява да се работи.

А за най-нетърпеливите, които искат да засяват или засаждат много рано през пролетта, е добре да започнат с подготовката на лехите още отсега.

Ранни култури

Рано през пролетта, и още дори в края на зимата в по-топлите райони на страната, щом времето позволи да се влезе в градината, т. е. почвата да се обработва, може да се пристъпи към сеитба или засаждане.

Обикновено се започва със листните зеленчуци - салата, маруля, спанак, както и лук за зелено, грах и някои други.

За да не губите време тогава, свършете част от подготовката сега. А именно да обработите добре почвата и да оформите лехите.

Подготовка в 3 стъпки:

0 Обърнете почвата с права лопата на дълбочина 20 см.

0 Прекопайте добре с мотичка, като целта е да раздробите буците до т. нар. градинско състояние.

0 Оформете ориентировъчно лехите.

Изберете високи лехи

За ранните зеленчуци и разсади на открито най-подходящи са високите лехи.

Предимствата им е, че се огряват по-добре от слънцето и са по-топли. Освен това

не задържат излишна вода, която стресира корените на растенията. А и лесно може да се опъне защитно покривало, в случай че времето се застуди.

Лехите могат да се направят с различна височина. У нас най-характерни са тези около 20-30 см, които се правят и през целия активен сезон.

В много европейски градини зеленчуците се засаждат само на високи лехи. Те се оформят доста по-високи и най-често са оградени с дъски, камъни и други материали. Лехите се правят разпръснато из цялата градина и изглеждат като островчета на зеления фон на тревата, която е засадена между тях. Така те по-скоро са като част от декоративната градина и създават особен колорит.