Следете редовно за поява на болести и неприятели

Отглеждането на зеленчуци става все по-голямо предизвикателство. Това се отнася и за любителите, които в дворната градина или на вилата засяват/засаждат по няколко реда разнообразни видове, с които да задоволят част от нуждите на семействата си.

През последните години обаче климатът ни показва, че става все по-екстремен. Градушките падат от ранна пролет, сланите стават все по-късни, силните и продължителни дъждове са чести, а бурите непредвидими. Всички тези природни явления може да нанесат сериозни поражения върху растенията, съответно да доведат до по-слаба реколта, дори и да я унищожат напълно.

Разбира се, срещу природата трудно може да се противопоставим, но с някои практики може да намалим евентуалните вреди.

Мрежа над лехите

Защитната мрежа вече не просто е добра предпазна мярка, а задължителна за всяка градина. Затова не се колебайте, а поставете защитно съоръжение над лехите със зеленчуци. Ако не можете над цялата градина, то поне да има при основните култури в градината - домати, пипер, краставици.

Има разнообразни защитни мрежи, които са с различно предназначение, но за дворните места и най-елементарните ще ви свършат работа. Те се предлагат в агромагазините, както и в други търговски обекти. Размерите са различни, подходящи за всякакви нужди.

Мрежата се опъва и прикрепя към предварително изработена конструкция, според размера на лехата, която покрива. Добре е да е на такава височина, на която може да се работи спокойно под нея.

Защита от вредители

След многото дъждове през пролетта, които паднаха през април и май, продължават и в началото на юни, в комбинация с възможната зараза, която се намира в градините, има сериозна опасност за развитие на опасни болести. Затова е препоръчително градинарите да преглеждат редовно растенията, за да предприемат навременни мерки.

Правилото е в началните етапи от вегетацията да се използват предимно предпазни рз-препарати, които са контактни и целят да не допуснат развитие на болестта. Препоръчително е с тях да се третира след дъжд, но когато не се очакват нови валежи. При изключително лоши условия, каквито имаме тази година, използването им понякога е безпредметно.

Затова при поява на първи симптоми, трябва да се пръска със системни фунгициди, които имат лечебно действие.

След градушка

Препоръчително е да третирате растенията след всяка паднала градушка. Използват се медни препарати, които помагат на раните по листата и стъблата да се калцират.

Същият, а понякога и по-добър ефект има и при използването на листни торове, които притежават антистрес ефект и помагат на растенията да се възстановят по-бързо.