Висококачественият тревен силаж е един от най-важните фактори за доброто хранене, високата производителност на млечните крави и оттам за оптимизиране на производствените разходи за литър мляко. Ето защо от земеделската камара в Долна Саксония обръщат внимание на няколко фактора за производство на силаж с отлично качество.

1. Правилно време за прибиране на реколтата

Правилното време за косене е от решаващо значение за високото качество на фуража. Оптималният момент е когато височината на тревното стъбло достигне 8-10 см. Височината на косене не трябва да бъде по-ниска от 5 см за постоянни пасища и не по-ниска от 7 см при обработваемата трева. Така се намалява износването на ножа и замърсяването на фуража от други работни процеси.

2. Косете пасищата рано сутрин

За добро увяхване е препоръчително да окосите и разпръснете цялата трева възможно най-рано сутрин. По този начин времето за увяхване може да се използва оптимално. Това може да стане с паралелно използване на косачки и ротационни сенообръщачки или с помощта на разпръсквачи. Като правило тревата трябва да се обърне отново при първото и второто косене, в противен случай ще изсъхне неравномерно. Ако няма обръщане, джобове от влага се силажират, което може да намали качеството на фуража, въпреки смесването по време на създаването на купчини.

3. Кратък престой на полето след косене

Престоят на тревата на полето трябва да бъде възможно най-кратък, но съдържанието на сухо вещество трябва да е поне 30%. Това рядко е проблемно при нормални метеорологични условия. Често обаче фуражът става прекалено сух със степен на увяхване над 40%. Тревата, която е твърде суха, много по-трудно се уплътнява, което след това води до по-слаб процес на ферментация и често до повторно овлажняване.

4. Мощна технология за косене и откос

Мощните машини са от решаващо значение за качеството на силажа. Те позволяват да се контролира процесът на увяхване по такъв начин, че тревата да бъде силажирана с оптимално съдържание на суха субстанция. При хубаво време, например, можете да забавите процеса на увяхване чрез ранно, мощно откосване и като направите възможно най-големи откоси. При лоши метеорологични условия окосяването трябва да се извършва малко преди прибиране на реколтата, за да се използва оптимално наличното време за увяхване.

5. Колкото по-суха е тревата,

толкова по-къса е дължината на косене

Когато тревата се събира на купчини, трябва да се спазват късите дължини на рязане. Това води до отделяне на повече захар, бърз спад на рН и тревата може да бъде уплътнена по-добре. Всичко това води до стабилен на ферментация силаж. Колкото по-суха е тревата, толкова по-късо трябва да се коси или нарязва. Тревата трябва да се разтоварва върху силоза на равномерен слой от максимум 40 см. Товарачните вагони или вагоните за силаж с дозиращи ролки са идеални, тъй като позволяват добро уплътняване. Силозът е достатъчно широк, ако тревата може да се разтоварва и едновременно да има възможност да се разстели.

6. Високото налягане в гумите е

предимство при силажиране

Превозното средство, което се използва - колесен товарач, трактор или друго, трябва да има голямо собствено тегло, което може да бъде увеличено по евтин начин чрез използване на бетонни блокове, приспособления или вода в гумите. Високото налягане в гумите над два бара е предимство, тъй като осигурява по-високо точково налягане.

7. На всяка цена избягвайте

претоплянето на силажа

Валцуванено трябва да се извършва при бавна скорост с две до четири повторения на лента. Това е единственият начин да се осигури адекватно уплътняване и безопасно преминаване през силоза от товарача или силажния вагон. Ако възникне затруднение по време на валцуването, по-добре е работата да спре за кратко време, отколкото да рискувате повторно загряване.

Повторното затопляне води до загуби на енергия и приемът на фураж е значително намален, което води до значително по-високи разходи, отколкото ако временно спрете работа със силажната верига. Ако капацитетът на валцуване не е достатъчен, добре е валцоването да се извърши външно.

8. Покрийте силоза възможно най-плътно

Процесът на ферментация започва в първите няколко часа след приключване на силажирането. Тъй като той е оптимален само при липса на въздух, силозът трябва да бъде покрит възможно най-бързо и най-плътно. Процесът на ферментация завършва най-рано четири до шест седмици след силажирането, едва тогава силажът може да се отвори и да се използва за храна.

Цените на сеното в Германия

достигнаха 138 евро/т

Нивото е рекордно за последните 2 години

Влажното и студено време през април повлия както върху ценовите нива на сеното в много райони на Германия, така и на поведението на купувачите на фуража. Според данните на Германската метеорологична служба (DWD) март 2023 г. е бил най-влажният март от 2001 г. насам и е имало малко слънце.

Средната федерална цена на сеното през април се повиши до около 138 евро на тон за големите бали. Това е с около 4 евро на тон повече от предходния месец и с 22 евро за тон или 19% повече спрямо същия месец на 2022 г. Регионалните ценови разлики са относително големи, предава agrarheute.de.

Според данни на земеделските камари в страната рекордни цени са отчетени през април в четири провинции. В Долна Саксония Изток стойността достига 155 евро на тон, земеделските производители в Долна Саксония Запад плащат по 153 евро за тон. Земеделските камари в Северен Рейн-Вестфалия отчитат 115 евро за голяма бала сено – същата стойност както през предходния месец.

Междувременно от Бавария се съобщава за стабилни цени на сеното: тук фермерите и собствениците на коне плащат по 121 евро на тон за голяма бала. В момента сеното е най-евтино в Саксония-Анхалт - само 80 евро за тон.