Всеизвестна истина е, че повечето ястия трябва да се пекат във фурната. А сега си представете, че точно когато сте поканили гости, фурната ви предаде и не работи. Как да излезем от ситуацията, така че да не се изложим и отново да сервираме празнично меню. Тук на помощ идва добрият стар тиган. Има много и интересни рецепти на ястия, които се приготвят в тиган на котлона.
Вярно е, че за това трябва да потърсите добър помощник. Добрият тиган може да се разпознае по дебелото дъно и стени, надеждно покритие и удобни дръжки.
И така, какво може да приготвите в тиган и да го сервирате на гостите си?
Пържола от червена риба
Сьомга, пъстърва, или друга риба от по-висок клас. С нея ще се справите перфектно за приготвянето на основно ястие. Рибната пържола има няколко тайни. Първо, по-добре е да не отстранявате кожата. Благодарение на нея парчетата няма да се разпаднат и ще запазят сочността си. Второ, не режете парчетата твърде тънко, в противен случай те ще станат сухи. Оптималната дебелина на пържолите е 1,5–2 см. Трето, рибата не изисква богата марината. В противен случай деликатният й вкус ще бъде загубен в добавките.
Продукти: 3 рибни пържоли, 1 суп. лъж. зехтин, 1 лимон, 1 щипка морска сол, черен пипер на зърна на вкус.
Приготвяне: Изплакнете пържолите и подсушете добре с домакинска хартия. Ако работите със замразена риба, първо трябва да я размразите в хладилник. Смесете растителното масло с едра морска сол и смлян черен пипер. Намажете пържолите с овкусеното масло и оставете да престои около 2 минути.
Запържете парчетата на силен огън за 3-3,5 минути от всяка страна.
Друга тайна при готвенето на пържоли са правилните прибори. Тук е по-добре да изберете грил тиган заради оребрената му повърхност. Благодарение на жлебовете, излишната мазнина остава на дъното на тигана. По този начин продуктът се пържи, а не се задушава в собствен сок.
Свински ребра в сладко-кисел сос
Месото на ребрата се смята за едно от най-крехките. Мастният слой не му позволява да изсъхне, а костите помагат за равномерното разпределение на топлината вътре в месото. Изберете месо от младо прасе. Обикновено има приятен розов цвят с бели мастни петна. Жълтите нюанси са знак за старо месо.
Продукти: 1 кг свински ребра, 5 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. горчица, 5 суп. лъж. пикантен кетчуп, 1 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша захар, 150 мл растително масло, 50 мл вода, 2 суп. лъж. соев сос, портокал, черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете ребрата на парчета. Пригответе марината: смесете олио, мед, горчица и кетчуп. Добавете сол, захар и черен пипер и разбъркайте. Прибавете портокалов сок, вода и соев сос. С получената смес намажете ребрата и оставете за 2-3 часа. Сложете месото в добре загрят тиган и пържете около 7 минути от всяка страна, до получаването на коричка. Препоръчително е често да обръщате парчетата.
Сипете останалата марината в тигана, намалете котлона и оставете да къкри още 10-15 минути под капака. За приготвянето на ребра е най-добре да вземете съдове с незалепващо покритие.
Пълнени пуешки гърди
На тиган това ястие се получава една идея по-сухо, отколкото ако го приготвяте във фурната със сос. За пълнежа предлагаме да използвате сирене, но можете да експериментирате и с други любими продукти. Можете да напълните гърдите със смес от рикота, спанак и сушени домати или микс от зеленчуци.
Продукти: 3 пуешки филета, 150 г сирене, 150 г нарязан бекон, 100 мл бяло сухо вино, 200 мл сметана 20%, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. смес от сухи билки, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Направете в пуешкото филе "джобчета". Смесете растителното масло с лимонов сок, билки и свежи зелени подправки. Разпределете сместа върху филето. Нарежете сиренето на дълги пръчки с ширина 1,5 см. Сложете парче сирене в „джоба“ на филето и го затворете, да не „наднича“ сиренето отникъде. Увийте филетата с резени бекон и ги закрепете с кухненски шнур.
Загрейте малко олио в тиган и запържете месото от всички страни до златистокафяво. Извадете ролетата от маслото и ги прехвърлете в чиния.
В същия тиган сипете виното, оставете да къкри 3-4 минути и след това разредете с топла сметана.
Свалете конците от пуешкото роле и ги прехвърлете в соса. Оставете да къкри на слаб огън още 20-25 минути.
Когато приготвяте това ястие, обърнете внимание на обема на соса. Ако е много, по-добре задушете месото в тенджера.
Патешки бутчета с портокал
Комбинацията от птиче месо с тръпчиви цитрусови плодове е екзотично и много вкусно. Патешкото е доста тлъсто и затова е трудно усвоимо. Ето защо, към него често се добавят плодове. Плодовете действат като естествен сорбент. Те неутрализират мазнините и улесняват усвояването. Ако се притеснявате месото да не остане жилаво, можете предварително леко да го сварите.
Продукти: 6 патешки бутчета, 2 портокала, глава лук, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. нишесте, 200 мл вода, сол и черен пипер на вкус, кора от един портокал.
Приготвяне: Поръсете добре бутчетата със сол и черен пипер. В дълбок тиган загрейте зехтина и запържете бутчетата до златистокафяво. Прехвърлете месото в чиния. В същия тиган запържете лука. Добавете нишесте и разбъркайте добре. Върнете месото в тигана, добавете портокалов сок и вода. Оставете да къкри под капак на слаб огън, докато омекне. Отстранете капака и оставете на котлона за още 2-3 минути.
Сервирайте патицата, гарнирана със сос и портокалова кора.
Телешки медальони
Ароматното месо със златиста коричка ще украси празничната трапеза. Ако не разполагате с пресни зелени подправки, можете да ги замените със сушени. Имайте предвид обаче, че сушените подправки имат по-концентриран вкус, така че в ястието трябва да има по-малко от тях. Ако прекалите, може да се появи горчивина. Приблизителното съотношение на сухи и пресни съставки е 1:1,5.
Продукти: 4 телешки медальона, 2 суп. лъж. масло.
За марината: 1 лимон, 1 връзка риган, 7 стръка мащерка, 2 суп. лъж. Зехтин, 1/4 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 1/2 ч. лъж. морска сол.
Приготвяне: Настържете лимоновата кора и изстискайте сока. Добавете зелените подправки, можете да ги накъсате с ръце. Залейте със зехтин, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре маринатата. С получената смес намажете обилно парчетата месо и оставете да се маринова за 30 минути.
Загрейте добре тиган с дебели стени, поставете месото и запържете до златистокафяво от едната страна. Обърнете медальоните, сложете върху всяко парче масло и пържете до готовност.
Медальоните ще станат още по-сочни, ако ги полеете обилно с разтопено масло по време на пържене.
Коментари