Преди време споделихме с вас интересни идеи как да използвате белтъците, които са ви останали от приготвянето на любимите ястия. Надяваме се да са ви харесали. Днес решихме да потърсим варианти за оползотворяването и на останалите жълтъци.

Жълтъкът е с високо съдържание на мазнини. Той може да сгъсти почти всяка смес, правейки я по-питателна и наситена на цвят и вкус. Нещо повече. Оказва се, че тази съставка е подходяща както за консервиране, така и за приготвяне на необичайни напитки или десерти.

Осолени жълтъци 

Този деликатес е особено популярен в азиатските страни. Солените жълтъци се добавят към супи, салати или просто се намазват върху хляб. Колкото по-дълго продуктът се държи в подправки, толкова по-плътен става.

След два дни жълтъците придобиват кремообразна текстура. И след седем дни те се превръщат в твърди шайби. В този вид вече не е възможно да се намазват, но лесно се настъргват и използват вместо сол.

Продукти: 200 г сол, 200 г захар, 4 жълтъка.

Приготвяне: Смесете солта и захарта. С получената смес поръсете дъното на чист съд от неокисляващ се материал (стъкло, силикон или пластмаса). Важно е нивото на подправките да е 0,5–1 cм. Направете четири малки кладенчета в сместа и всяка напълнете с жълтък. Най-добре е ямичките да са на разстояние една от друга. Покрийте жълтъците с останалата част от солта и захарта, така че да са покрити напълно от сместа. Затворете плътно съда и охладете. Съхранявайте жълтъците от 2 до 7 дни.

сос Беарнез 

Жълтъците са чудесна основа за дресинг. Може би най-известният сос на тяхна основа е майонезата.
Беарнез е сос от яйца и масло, сервира се с червено месо или риба на скара.

Продукти: 150 г масло, 150 мл бяло вино, 4 жълтъка, 2 глави лук-шалот, 3 суп. лъж. бял винен оцет, 1 суп. лъж. вода, 2 стръка естрагон, 1/2 ч. лъж. сол, черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно. В тенджера разтопете 1 суп. лъж. масло, добавете нарязания лук, стръковете естрагон, виното и оцета. Задушете сместа, докато лукът омекне. Извадете естрагона, охладете леко сместа и разбийте в блендер до гладкост.
Жълтъците леко се разбиват с водата и се добавят към пикантното пюре. Поставете сместа на водна баня. На части добавете маслото, като разбърквате соса енергично.

Готовият беарнез се овкусява със сол и черен пипер.

Домашна юфка с яйца 

Направената у дома паста не може да се сравни с онези от магазините. Тук вие решавате какво да добавите. Например, няколко щипки куркума ще оцветят юфката в златист оттенък. А листа от босилек, поставени между пластовете тесто, ще придадат интересна шарка. Вярно е, че преди да нарежете тестото, трябва да го разточите отново.

Продукти: 450 г брашно, 120 мл вода, 6 жълтъка, 1 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Пресейте брашното върху работната повърхност. Направете кладенче и поставете жълтъците там. Внимателно започнете да месите тестото. Сипете половината вода в чаша и разредете солта в нея. Добавете течност към тестото.

Продължете да месите, като постепенно добавяте останалата вода. Тестото трябва да се меси около 10 минути. През това време то ще стане еластично. Завийте го в стреч за свежо съхранение и го оставете за 30 минути.

Разделете тестото на 5 части и отново увийте в стреч фолио. Поръсете работната повърхност с брашно и разточете едно от парчетата на тънко. Съветваме ви да оставите останалото тесто във фолиото, за да не изсъхне. Поръсете обилно с брашно разточената кора и я навийте на руло, нарежете на ленти с ширина 1 см. Разтворете лентите и ги прехвърлете върху поръсена с брашно дъска. По същия начин нарежете останалото тесто.

Сварете готовата юфка веднага или оставете за 30 минути на стайна температура. Прехвърлете изсушения продукт в съд, затворете плътно и замразете.

Ньоки 

Алпийската кухня ни „подари“ оригинално ястие с картофи - ньоки. Необичайните кнедли обикновено се сервират с песто, разтопено масло, настъргано сирене или пикантен доматен сос. Вместо брашно в тестото понякога се добавя грис, както и други добавки: спанак, рикота или тиква.

Продукти: 1 кг картофи, 300 г брашно, 2 жълтъка, 1 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете картофите, докато омекнат. Отцедете водата и намачкайте до получаването на хомогенна маса. Пресейте брашното, добавете сол и черен пипер и разбъркайте добре. Прибавете жълтъците и зехтина. Омесете еластично тесто.
Поръсете работната си повърхност с брашно.

Разделете картофената смес на 3-4 части и разточете всяка на фитил с дебелина 3 см. Нарежете на „хапки“. Замразете оформените ньоки или ги сварете във вряща подсолена вода. Кнедлите трябва да се извадят 2 минути след като изплуват на върха. Запържете в масло и сервирайте.

Карбонара 

Прочутата италианска паста се приготвя само с жълтъци. Сметаната не е посочена в традиционните рецепти. Гъстият сос се приготвя при смесването на жълтъци, сирене и водата от варенето на пастата. Водата е по-добре леко да се охлади, тъй като жълтъците могат да се пресекат в горещата вода.

Продукти: 150 г спагети, 100 г бекон, 100 г твърдо сирене, 2-3 жълтъка, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете спагетите в подсолена вода до ал денте. Отцедете течността, отделете 3-4 черпака от водата и прехвърлете пастата в гевгир.

Запържете бекона в растително масло, добавете спагетите и разбъркайте добре. Оставете на слаб огън. Настържете твърдото сирене на ситно ренде и смесете половината с жълтъците. Посолете и поръсете с черен пипер. Внимателно поставете жълтъците със сиренето в спагетите, налейте охладената вода и разбъркайте енергично. Трябва да действате бързо, в противен случай яйцата ще се пресекат.

Разпределете пастата в купички, поръсете с останалия кашкавал и сервирайте.

Лимонов крем 

Коприненият цитрусов крем е подходящ за ярки плодови акценти. Използва се като пълнеж за сладкиши, за декорация или просто като десерт в купичка. По време на варенето кремът може да се овкуси, например със стръкове пресен розмарин.

Продукти: 1 лимон, 75 г захар, 4 жълтъка, 60 г масло.

Приготвяне: Отстранете кората от лимона. Поставете плода в микровълновата за 30 секунди - така ще пусне повече сок. Изстискайте сока в тенджера. Добавете настърганата кора, жълтъците, маслото и захарта. Поставете сместа на бавен огън. При непрекъснато бъркане кремът се вари до образуването на едри мехурчета. Сместа трябва да стане гъста. Прецедете през сито, изсипете в купички и оставете да изстине. Охладете за една нощ.

Жълтъците на Света Тереза 

Испанският деликатес е кръстен на Света Тереза от Аврил. Автентичната рецепта на десерта все още е загадка. Смята се, че е позната само в три сладкарници в Аврил и се предава само от уста на уста.

Продукти: 200 г захар, 6 жълтъка, 1 лимон, 80 мл вода, 50 г пудра захар.

Приготвяне: Отстранете кората от лимона и я поставете в тенджера. Самият плод не ви трябва. В тенджерата добавете захарта и водата. Поставете съда на котлона и оставете да заври. Извадете кората и сварете сиропа. Когато е готов, дръпнете от котлона и охладете.

В друга тенджера сипете жълтъците. По-добре е да ги прекарате през цедка, за да отстраните ципите. Изсипете сиропа при жълтъците на тънка струя, разбъркайте добре и поставете сместа на котлона. Като бъркате непрекъснато, изчакайте сместа да започне да се сгъстява и да се отделя от стените на тенджерата.

Прехвърлете горещата смес в купа и я оставете да изстине. Сипете в чиста купа пудрата захар. Оваляйте ръцете си и от яйчената смес започнете да оформяте топчета с големината на орех. Всяко топче оваляйте в пудрата захар и поставете в хартиена форма.
Поставете лакомството в хладилника за 10-15 минути.

Ванилов сладолед 

Домашните студени десерти нямат сезон. Винаги ще намерите фенове на ледената наслада. Вместо ванилови шушулки можете да използвате ванилова захар или ванилия, но трябва да внимавате с подсладителя. Пудрата захар може да бъде заменена с обикновена, но трябва да се уверите, че подправката се е разтворила напълно.

Продукти: 1 л. сладкарска сметана, 8 жълтъка, 170 г пудра захар, 2 бр. ванилия на шушулки.

Приготвяне: Сипете сметаната в тенджера с дебело дъно. Отстранете семките от ваниловите шушулки и ги добавете към сметаната. Загрейте леко, без да завира.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар до гладка въздушна маса. Това ще отнеме 6-8 минути. Смесете жълтъците с топлата сметана, разбъркайте добре с бъркалка и върнете на огъня. Оставете кремът да заври, изчакайте, докато се сгъсти и изключете котлона.

Сипете сладоледената основа в пластмасов съд, изчакайте да се охлади и поставете в хладилника за 6-8 часа.

Маслено тесто 

Това тесто е универсално. Ако решите да правите солен пай, просто не прибавяйте пудра захар. Достатъчно е да добавите шоколадови капки и вкусните бисквитки са готови. А ако няма време за печене, тестото може да бъде замразено.

Продукти: 250 г брашно, 130 г масло, 50 г пудра захар, 2 жълтъка, 2 суп. лъж. вода, 2 щипки сол.

Приготвяне: Смесете пресятото брашно със захарта и солта. Студеното масло се нарязва на кубчета и се смесва с подсладеното брашно. Омесете тестото, докато стане на трохи. Добавят се жълтъците и студената вода. Оформете тестото на топка, увийте в стреч фолио и оставете в хладилника да почине или във фризера да замръзне.

Какао с жълтък 

Яйцето подсилва кремообразните нотки в напитката и я прави по-хранителна. Такова какао ще замени леката закуска, така че е по-добре да не я съчетавате със сладкиши и висококалорични десерти. Солта подчертава сладкия вкус, а за повече пикантни нотки можете да поръсите напитката със счукани люти чушки. Достатъчна е малка щипка.

Продукти: 400 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 3 суп. лъж. какао, 1-2 суп. лъж. захар, щипка сол.

Приготвяне: Добавете захарта и солта към студеното мляко и разбъркайте, докато подправките се разтворят напълно. Добавете жълтъците. Поставете тенджерата на умерен огън и започнете да бъркате сместа. Веднага щом се появят първите признаци на завиране, изключете котлона, добавете какаото и отново разбъркайте добре. Отново загрейте какаото до първите признаци на завиране.

Разсипете напитката в чаши, гарнирайте на вкус и сервирайте.