Постенето не е скучно гладуване, а празник на лекото здравословно хранене

Началото на пролетта е времето на авитаминозата и умората. Това се отнася не само за постоянното желание за сън, но и за желанието да хапнете нещо "по така". Всеки знае това чувство, когато искате нещо вкусничко... За съжаление, най-често това се оказва торта, която със сигурност се „лепва“ в областта на талията.

Диетолозите смятат, че желанието да се яде „нещо вкусно“ е просто сигнал, че на тялото му липсват витамини или други основни вещества. И може би, по-доброто решение е да увеличите в менюто си количеството на плодове и зеленчуци, отколкото да ядете торти от магазина. Днес сме подбрали рецепти за зеленчукови ястия от кухните на различни страни. Тези рецепти могат да ви бъдат полезни, ако решите да разнообразите менюто си. Освен това всички те са постни, което означава, че са подходящи и за тези, които спазват великденската традиция за въздържание.

Русия: Винегрет 

Винегрет е зеленчукова салата. Той е прост, като всичко гениално, и универсален, като всичко просто. В продължение на много, много години в Русия винегретът се е ял в делничните дни и на празниците, на богата и на най-скромната маса. Яде се самостоятелно, защото е засищащ и вкусен или се добавя като гарнитура към месото.

За да приготвите винегрета, сварете средно голямо червено цвекло, 2 моркова и 2-3 картофа. Охладете ги и ги нарежете на кубчета с еднакъв размер. Нарежете също така 200 г изцедено кисело зеле (ако сте се сетили да стерилизирате в някой буркан), 2-3 кисели краставички, 1 средно голяма глава лук. От предната вечер накиснете и сварете до готовност ½ чаша боб (можете да използвате консерва (350 г) консервиран боб, като отцедите течността от него).

Всички съставки се поставят в голяма купа за салата и се подправят със сол и черен пипер на вкус. Полейте с растително масло. Ако сезонът позволява, поръсете с наситнен зелен лук.

Украйна: Постен борш 

Това е старо украинско ястие, без което не минава нито един пост. Основната трудност при готвенето е да се научите за последователността на поставяне на продуктите в борша, така че до края на готвенето те да не останат сурови или да се преварят. Цвеклото и зелето трябва да останат хрупкави, картофите да са меки, а бобът да остане с обвивката си, но отвътре да е нежен и кремообразен.

Постният борш е най-добрата храна както през пролетта, така и през горещото лято. Едно време постният борш се е готвил във фурната, на ниска температура. Днес използваме малък трик: бобът, накиснат от предишната вечер, се сварява отделно в малко вода и се добавя към борша в края на готвенето, заедно с бульона.

В 3-литрова тенджера сложете да заври вода, добавете едро нарязаните картофи и сол и варете на слаб огън за 15-20 минути. През това време, в дълбок тиган, се загряват 4-5 супени лъжици растително масло, добавя се ситно нарязан лук и се запържва за 5 минути до златистокафяво. След това се прибавят моркови и цвекло, корен от целина или магданоз, нарязани на ивици. Сипват се в тигана и продължават да се пържат още 5-10 минути.

Накрая се добавят нарязани сладки чушки и 3-4 нарязани белени домата (може и 2-3 супени лъжици доматено пюре) с една чаена лъжичка захар. Смесете всичко и гответе още 5 минути, като разбърквате често.

Готовата запръжка се прехвърля в тенджера, заедно с нарязано прясно зеле, няколко нарязани скилидки чесън, чаена лъжичка червен пипер, дафинов лист и боба, приготвени предварително заедно с отварата.

Ястието ври на слаб огън още 5 минути, след което се добавят шепа нарязани зелени подправки. Изключете котлона и оставете борша да се вари под капак още 10-15 минути.

Може да се сервира топъл или студен, с черен хляб и зелен лук.

Полша: Зелева супа с просо 

Полската кухня е богата на рецепти за супи, както и ястия, приготвени от просо, което в тази страна винаги е било наричано „златото на полската земя“. Капустнякът - постна супа с кисело зеле и просо - е старо „селско“ ястие, което се приготвя през зимата и пролетта. Понякога към него се добавят сушени гъби - за вкус и ситост. Приготвя се и от прясно зеле, като се добавя домат за киселина. Наскоро диетолозите потвърдиха, че всекидневното ядене на зеле може да подобри храносмилането, да заздрави ноктите и косата и да се използва в диетите за отслабване.

Супата от просо и кисело зеле се приготвя много лесно: половин чаена чаша просо се измива няколко пъти с гореща вода, докато изцедената вода стане бистра. Изсипва се във вряща подсолена вода (1,5 л) и се вари на слаб огън 15 минути. През това време загрейте 3 суп. лъж. растително масло в тиган и запържете лук с моркови и целина до златистокафяво.

Киселото зеле (около 300 г) се изцежда и нарязва на ситно. Добавете го към супата, заедно със запръжката, и гответе още 10 минути. В края на готвенето добавете половин чаена лъжичка червен пипер, щипка смлян черен пипер, дафинов лист и шепа ситно нарязан копър. Въпреки своята простота, супата е много вкусна и лесно смилаема.

Индия: Алу-гоби 

Индия е страна, в която почти половината от населението са вегетарианци. Затова индийската кухня е богата на безмесни ястия. Едно от тях е алу-гоби - яхния от картофи, карфиол и зелен грах. Алу-гоби се приготвя в дълбок уок-тиган с кръгло дъно и капак.

За приготвяне на алу-гоби картофите се обелват и нарязват на едро. Карфиолът се разкъсва на съцветия, измива се и се оставя да се отцеди от водата. На средно силен огън се загряват 3-4 супени лъжици олио и в тях се запържват 1 чаена лъжичка семена от кимион, 3-4 см парче джинджифил, нарязан на ситно, и 1-2 наситнени люти чушки. Гответе 1-2 минути, като разбърквате, след това добавете 1/2 чаена лъжичка куркума, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. сол.

Добавете картофите и карфиола, разбъркайте, покрийте и гответе на слаб огън 15 минути, като разбърквате от време на време. След това се добавя зелен грах или нарязана чушка и се готви още 5 минути. Накрая добавете половин чаена лъжичка смес от подправки и поръсете с наситнен кориандър.

Япония: Картофени крокети с гъби шийтаке 

Крокетите са популярна храна в Япония. Ястието се приготвя както у дома, така и в ресторантите или се продава на улични сергии. Има крокети с месо, както и вегетариански вариант.

Постните японски крокети се приготвят по следния начин: Сварете оризът до омекване. Картофите се сваряват с обелките, след което се обелват, намачкайте с вилица и подправете със сол и черен пипер, добавете малко брашно. Гъбите се нарязват на ситно, запържват се с лука и след това се смесват с ориза. Оформете картофените крокети с ориз и гъби вътре. Крокетите се овалват в брашно или галета и се пържат в сгорещено олио. Сервират се със салата от нарязано на ситно зеле, залято с лимонов сок и поръсено с наситнен зелен лук.

Мексико: Яхния от чили 

Смята се, че рецептата за яхния с лют червен боб произхожда от Мексико. Въпреки това, ястието бързо се разпространява в цяла Южна Америка, а също така попада в Тексас (САЩ), където се превръща в традиционна храна за пастирите. Обикновено пикантната боб яхния включва говеждо месо, но в постния вариант месото се заменя с царевица. Ястието е много пикантно, засищащо и отдавна е отличителен белег на южната част на американския континент.

Чаша боб се сортира, измива се и се накисва за 6-8 часа, след което се вари в малко количество вода (40-60 минути).

В дълбок тиган загрейте 2-3 супени лъжици растително масло, добавете голяма глава лук, нарязана на кубчета и 2 сладки чушки. Запържете за 8-10 минути (до омекване). След това добавете сол, 2 наситнени скилидки чесън, 2 суп. лъжици доматено пюре (или 3-4 пресни домата), чаена лъжичка кимион, 1 суп. лъжица чили на прах и сладък пушен червен пипер. Гответе още 2-3 минути. След това в тигана се добавят сварения боб, заедно с бульона и консерва царевица (350 г), като се отцежда течността от него.

Смесете всичко, оставете да заври и после да къкри 15 минути (докато чили сосът се сгъсти). Поднася се с хляб или варен ориз.

САЩ: Топла печена салата от тиква и спанак 

Американците имат голямо уважение към тиквата - много традиции са свързани с нея, а също така готвят любимите си празнични и ежедневни ястия от нея. Тиквата е един от основните компоненти на диетичното меню, така че в САЩ почти всяко заведение ще ви предложи както супа от тиква, така и прочутия тиквен пай. Топлата салата от тиква и спанак е здравословна храна, която набира популярност в Америка.

Почистете 500 г тиква - обелете и премахнете семките, нарежете я на ситно. Филийките се подреждат в тава за печене, поръсват се със сол, напръскват се с растително масло и се слагат в предварително загрята фурна.Пече се 20 минути на 200 °C.

През това време измийте и нарежете (по желание) спанака.Загрейте растително масло в тиган и запържете нарязания лук до прозрачност. Добавете листата спанак и 2 смачкани скилидки чесън, гответе още минута и изключете котлона.

В купа за салата се смесват парчетата печена тиква, запържения лук с чесън и спанак, 3 супени лъжици смлени орехи. Всички се подправят с 1 суп. лъжица лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.