Сгряват душата и създават уют

Навлязохме в месеца на Коледа и рождественската атмосфера започва да ни завладява с очакването за уютни и спокойни почивни дни. Те носят отдалеч уханието на канела и мандарини, греяно вино и портокали.

Едни стопани и домакини залагат на старите традиции и на празничните вечери не се отказват от класиката с ракия и винце, но други искат да се подсладят и вкусят и някои чуждоземски новости с аромат на греяно вино с джинджифил например, някой и друг коктейл, ароматен горещ шоколад и т. н.

За тях ще дадем някои идеи какво могат да си приготвят.

Горещите пуншове са много полезни

и приятни в студеното време.

Един пунш може да бъде и студен, разбира се, ако такива са предпочитанията.

  • Яйчен пунш с шардоне можете да си направите, ако приготвите няколко съставки: яйца – 3, захар – около 100 грама, бяло вино – половин литър, канела – 1 пръчица, ванилия – по желание.

Разделят се белтъците от жълтъците и се разбиват на сняг с две трети от захарта и ванилията. Жълтъците се разбиват с останалото количество захар.

Виното се слага на котлона да заври с канелата, а тези, които обичат анасон, могат да прибавят малко и от него.

След това се прибавят и жълтъците.

Естествено най-накрая идва ред и на белтъците върху пунша.

  • Пунш с вино може да се направи и от една бутилка или каничка бяло вино, 200 грама захар, щипка канела, 3-4 карамфилчета, малко лимонова кора.

Всичките съставки се варят само 3-4 минути, свалят се от котлона и течността се прецежда. По желание може да се прибави половин чаша шампанско. Гарнира се с резенче лимон.

  • Ако предпочитаме червено вино в студените нощи, тогава един литър червено вино, половин литър сварен черен чай, сок от два лимона и два портокала, 200 г захар и няколко карамфилчета се смесват и сгорещяват, без сместа да завира.

Във всяка чаша се поставя резенче лимон и портокал.

  • Скандинавският традиционен пунш се приготвя от бутилка червено вино, 200 мл вишновка, 40 грама стафиди, 30 грама смлени бадеми, захар на вкус, 1 чаена лъжичка канела.

Съставките, без канелата, също се сгорещяват, без да завират, а канелата се поставя при сервирането.

  • Старият Коледен английски пунш пък трябва да съдържа кората и сока от два лимона, 200 грама захар, 500 мл ром, 250 мл коняк, един литър вода, половин настъргано индийско орехче.

Към настърганата кора на лимоните се прибавят захарта, сокът от лимоните, долива се гореща вода, добавя се индийското орехче и се оставя да престои десет минути.

Прецежда се и се наливат ромът и конякът.

Поднася се горещ.

  • За един студен пунш с вино и ром пригответе 350 мл ром, 500 мл бяло сухо вино, 200 грама захар, 500 мл вода, три лимона.

Сварява се сироп от захарта и водата. Охлажда се и се добавят лимоновия сок и настърганата кора. Оставя се за кратко да престои.

След това се прецежда и се смесва с виното и рома. Оставя се за 4 часа в хладилник.

  • Грогът е подобно нещо, но той е известен като моряшка напитка и по тази причина е по-силно алкохолен. Обикновено се приготвя от 500 мл червено вино, 200 г захар, няколко карамфилчета, настъргана кора от половин лимон, 50 мл коняк, малко канела.

В дълбок съд се налива виното, прибавя се захарта, кората от лимона, карамфилчетата, канела на върха на ножа. Всичко се смесва и загрява – сваля се от котлона преди да кипне. Прецежда се и се добавя конякът. Разлива се по чашите.

Виненият грог може да съдържа и 1 литър червено вино, 200 грама захар, няколко карамфилчета, щипка канела.

Всички компоненти се смесват, слагат се да заврат. Прецежда се и се сервира.

  • При южния грог се смесват 1 литър червено вино, 150 грама захар, 4 жълтъка, канела. Виното, захарта и канелата на върха на ножа се загряват за десет минути. Прибавят се жълтъците, разбити на крем с малко студено вино. Сместа ври до кипване.

Вместо канела може да се сложи ванилия.

В „горещата“ алкохолна карта на света се срещат десетки варианти за напитки с алкохол, които се сервират горещи, без да се броят стотици рецепти за коктейли, които са базирани на тях.

Като цяло се смята от специалистите, че всички европейски топли напитки с алкохол са разновидности на арабския пунш. И грогът също. Докато всички горещи славянски напитки се правят на базата на мед и подправки.

Номерът при пунша е, че може да бъде и леко, и по-силно алкохолен, а плодовете или плодовият сок му придават свеж аромат
Номерът при пунша е, че може да бъде и леко, и по-силно алкохолен, а плодовете или плодовият сок му придават свеж аромат
Тайната на класическия грог е в това, че към сварен черен чай се добавя алкохол (ром, а може и водка) и захар. Пие се горещ.
Тайната на класическия грог е в това, че към сварен черен чай се добавя алкохол (ром, а може и водка) и захар. Пие се горещ.