Гледането на котка винаги е източник на нежност и забавление, но и източник на въпроси. Тези животни показват поредица от поведения, които без добра основа от познания за тях изглеждат безсмислени или са квалифицирани като странности.

Пример за това е фактът, че котките заравят изпражненията си.

Фекалии и котки

Въпреки че изпражненията не са никак приятни за миризма и пипане, те са богат източник на информация за субекта, който ги произвежда. Това е още по-вярно, когато става дума за котки, които са способни да подушат феромоните, присъстващи в тези телесни отпадъци.

Всички характеристики на изпражненията са от значение при получаване на данни - количество, мирис, цвят, киселинност и наличието на микроорганизми или паразити са полезни параметри.

Съвкупността от тези стойности се превръща в различни миризми
за котката, която може да заключи кой конкретен вид е произвел тези изпражнения, в какво здравословно състояние е и дори какво е яла.

Изпражненията са нещо като лична карта за живите същества в естествената среда.

Котките заравят фекалиите си заради хигиената
Въпреки че е трудно да се повярва, че идват от любимец, който уринира върху дивана и ви носи мъртви животни като подаръци, котките са същества, които ценят живота в чиста среда. Доказателство за това е лекотата, с която се научават да се грижат за нуждите си в тяхната тоалетна, и времето, което отделят за почистване на ден.

Обикновено онези екземпляри, които заравят изпражненията си, го правят, за да запазят средата си по-хигиенична и свободна от миризми.

Изпражнения и териториалност
Когато котките заравят изпражненията си, има друга голяма причина зад това: тяхната териториалност. Ако котка остави отпадъците си на определено място, други животни могат да ги помиришат. Това е както полезно, така и вредно, тъй като точно както котката маркира това място като свое и другите го избягват. Конкурентите, които са по-силни и по-опасни, могат да намерят следа, за да преследват животните.

Тъй като покриването на акитата значително намалява миризмата, това действие също е знак за подчинение. По този начин животното изпраща съобщение, че не възнамерява да се състезава за територия и че иска да остане незабелязано.

Защо котките заравят изпражненията си вкъщи, където няма опасност?
Домашната котка заравя фекалиите си, когато смята останалите членове на семейството (хора или не) за „собственици“ на територия. Тоест това е сигнал, че то приема, че е в чужд дом.
Обратно, котки, които не покриват изпражненията си след използване на котешката тоалетна, изпращат сигнал, че предполагат, че са на тяхна територия. Ако не ги заровят, миризмата на изпражненията се разпространява по-далеч - което показва на всеки, който влезе, че те са наоколо.

Котки, които не използват тоалетната си
Предвид споменатото, може да решим, че онези котки, които не ходят в по нужда в тоалетната си, имат по-голяма нужда да маркират територия в къщата. Това обаче не е така: не забравяйте, че домашните котки ценят хигиената и предпочитат да я използват.

Така че, ако вашата котка не припарва до своята тоалетна, много вероятно нещо не е наред със здравето й и трябва да се обадите на ветеринаря. Сред най-честите причини за това поведение са следните:

• Болка при уриниране или дефекация: Котката свързва дискомфорта, който изпитва, с тоалетната и затова я избягва.
• Инконтиненция: Понякога животното не достига до тоалетнага навреме. Пример за това са възрастни котки, които страдат от заболявания, свързани със старостта.
• Стрес и безпокойство: Тези психологически състояния, често причинени от промени в ежедневния живот на котката, карат животното да маркира своята територия обсесивно.
• Липса на хигиена в нейната тоалетна: Ако тя е препълнена или не е почистена правилно, котката няма да иска да я използва.