Морковите и празът все още може да останат в градината

Карфиол

Цветното зеле, за разлика от повечето видове зелета, е доста чувствително на студове. Главата на карфиола, която е съставена от множество бели цветчета, всъщност е много нежна. Това важи и за другите сортове, които имат различно оцветяване – жълто, оранжево, виолетово, зелено.

Предвид хладните дни, които се очакват е препоръчително да приберете карфиола от градината. Студеното време няма да повреди зелето, но ще се понижат вкусовите му качества.
Качественият карфиол е:

  •  Главата му е цяла, здрава, свежа, чиста и добре оформена. Тя е плътна, а не рехава и е покрита с 4-5 здрави листа.
  •  Задължително е цветът на зелката да е бял, при сортове с такава окраска.
  •  Не бива да има прораснали вътрешни листа.

Тъй като цветното зеле не може да се съхранява дълго време, трябва веднага да го използвате за приготвяне на зимнина – готвене, туршии, замразяване и т.н.

В случай, че все пак искате да оставите още няколко глави в градината за по-късно, ето както да направите:

  •  Завържете с канап листата на карфиола, така че те да покрият главата.
  •  Завийте растенията с полиетилен и затиснете краищата в почвата. Може да използвате по-дебела опаковъчна хартия или други подходящи материали.

Броколи

Броколито, както и повечето зеленчуци, разбира се, трябва да се берат в точно определен момент. Но ако при някои видове един или два дни не са от значение, то при други, като броколито, ако се закъснее, това е фатално. Буквално малките топчета разцъфтяват, а зеленчукът губи вкусовите се качествата.

Ето защо щом наближи времето за брането на броколи, трябва да преглеждате растенията ежедневно. Берете ги, когато главичката изглежда като съставена от топчета. Започнат ли да се разпукват, т.е. цветчетата разцъфтяват.

Моркови

Както при повечето кореноплодни видове и при морковите важи правилото, че съхранението им зависи от изваждането.

Затова не се вадят от почвата, ако няма да се използват в момента. В почвата те се запазват много по-добре, отколкото в хранилището.

Ето защо изваждайте морковите чак когато времето захладнее. Почвата трябва да е суха, защото в противен случай по кореноплодите полепва пръст, която трудно се почиства и предизвиква загниване. Също така тя не трябва и да е сбита, тъй като трудно се работи.

Извадете морковите и ги оставете да просъхнат за ден - два на сухо място. След това изрежете листата до челата и съхранете продукцията.

Праз

Този представител на семейство Лукови също издържа на хладно и студено време. Затова не е проблем да държите праза в градината още дълго време, чак до началото на зимата.

Препоръчително е обаче да го извадите преди почвата да започне да замръзва. Може да го съхраните както на открито, така и в подходящи помещения.