Заместват фолио и найлон, стават за многократна употреба

В тенденцията да трансформираме домакинствата си във все по-екологосъобразни и пестеливи на ресурси, неотдавна се появи идеята за многократни фолиа за храна. Те са направени от плат, потопен във восък и други съставки и могат да заместят употребата на найлонови торбички, кухненска хартия, салфетки, алуминиево и найлоново фолио и други материали, с които опаковаме храната.

Восъчното покритие позволява на тъканта да остане гъвкава, като същевременно я прави достатъчно прилепчива, за да се придържа към съдовете. И още едно предимство - улеснява почистването, сосовете и капещите храни не могат да попият в тъканта.

Такива восъчни фолиа се продават и у нас в някои специализирани магазини. Но не е трудно да се направят и в домашни условия. Ето рецептата на Кейтлин Уилсън, motherearthnews.com:

Само с пчелен восък няма да стане. Сам по себе си восъкът е твърде крехък при стайна температура, за да постигне целта, пък и не е много лепкав. Ще е необходимо някакво масло за гъвкавост и смола за по-добро прилепване.

Изборът е маслото от жожоба (става и с кокосово, но оставя лек мазен филм). Използва и борова и копалова (от дървото копал), не че непременно правят по-добра смес от другите смоли, а защото са много по-евтини и често срещани в нейната страна.

Материали и подготовка:

  • Тенджера за готвене;
  • Топлоустойчива стъклена купа, която може да се постави над тенджерата;
  • Дървена лъжица;
  • Нова широка четка;
  • Хартия за печене;
  • Пергаментова хартия;
  • Органичен памучен плат, нарязан на парчета. За това ще ви е нужна професионална шивашка зиг-заг ножица за рязане на парчетата плат, за да намалите протриването;
  • Копалова и прахообразна борова смола и рафиниран пчелен восък.

Приготвянето

Ще трябва да осигурите място за охлаждане на прясно намазаните с восък обвивки. Използвайте чисти прибори и съдове, но не любимите си - восъкът и смолата ще бъдат почти невъзможни за пълно отстраняване от всичко, до което се докоснат.

Рецептата с копалова смола: смесете восъка, смолата и маслото в съотношение 2:1:1. Или 8 супени лъжици восък, 4 – масло и 4 – смола.

Рецептата с борова смола: 8 супени лъжици пчелен восък, 8 супени лъжици стрита на прах борова смола и 2 супени лъжици масло от жожоба; или съотношение 4:4:1, ако е в по-големи количества.

Настройте готвенето на водна баня с тенджерата и купата. Напълнете тенджерата с вода малко под дъното на купата и оставете да къкри. Изсипете съставките от пчелен восък, смолата и маслото в купата. Майсторката използва прахообразна борова смола, която се е разтопила напълно за около 20 минути. Копаловата смола била на бучки и отнело около 2 часа, за да се разтопи напълно. Разбърквайте сместа от време на време, за да се смесят съставките.

Докато восъкът и смолата се топят, постелете тава с хартия за печене и загрейте фурната до 150 оС. Определете си място за охлаждане на платнените обвивки. Те няма да капят, когато са свежи, но ще залепнат за плоски повърхности, докато изстинат, така че е най-добре да бъдат закачени на простор. Например мъничко въже за пране, опънато между горните шкафове в кухнята.

Подредете парчетата плат върху хартията и когато восъчната смес се разтопи напълно, използвайте четка, за да я разнесете равномерно върху тъканта. Може да имате по-дебели и по-тънки петна, но избягвайте тежки капки или напълно голи участъци. Восъчната смес ще добави жълт оттенък към тъканта. След като са напълно покрити, оставете обвивките да изсъхнат на въздух.

Поставете във фурната за около 1 минута, за да се разтопи восъкът във влакната. Когато извадите листа, можете да използвате четката, за да изгладите бързо и преразпределите восъка, ако е необходимо, но трябва да отлепите кърпите от пергаментовата хартия, преди да изстинат и залепнат.

Закачете всяка обвивка да изстине. Когато изстинат, можете да ги сгънете за съхранение или да ги използвате, за да опаковате храна. Но ги измийте с нежен сапун в хладка вода.

Излишната восъчна смес може да се излее в малки форми и да се запази или да се остави в купата и да се претопи за по-късно.