Лукът, който сте извадили и искате да запазите за няколко месеца, трябва да отговаря на определени характеристики. От една страна да е сорт, подходящ за съхранение, а от друга – да е отглеждан при спазване на добри практики.

5 важни изисквания:

  • Лукът се изважда, когато е добре узрял.
  • Луковиците се разстилат в сухо и проветриво място, за да се просушат добре.
  • При възможност лукът се сплита. Когато са в сплитове растенията се проветряват. Ако не - може да се насипят в мрежести чували.

Когато се съхранява в касетки, пластът на луковиците не трябва да е повече от 20 см.

  • Щайгите, чувалите или сплитовете се поставят в проветриво помещение.
  • Периодично проверявайте продукцията. Ако има загнили луковици, то те се отстраняват.

Гниенето на луковиците се дължи на различни гъбни или бактерийни причинители, които нападат лука още в градината. Заразените луковици не могат да се съхраняват, а гниенето се предава на съседните.