Животновъдите сами извоюваха европейското си подпомагане. Отпуснатите средства от ЕК са по две направления - извънредни мерки, свързани с инфлацията + 5 % прехвърлени от ПРСР заради войната в Украйна.

Какво се случва оттук нататък – коментар на Бойко Синапов, председател на Асоциацията „Обединени български животновъди”, и Пени Христова, председател на Съюза на животновъдите в България

 

До 15 септември фермерите ще получат помощите, свързани с инфлацията и 5-те % прехвърлени от ПРСР заради войната в Украйна. Тези пари са отдавна чакани от животновъдите в различните сектори. Но това, което не могат да „преглътнат” без коментар, е, че ако не бяха ходили до Брюксел за среща с еврокомисаря по земеделие, това подпомагане щеше да „подмине” българските фермери. Или казано по друг начин,

и двете мерки щяха да бъдат „проспани”,

защото, „представете си, никой у нас не знае, че има извънредни помощи“, държи да уточни Бойко Синапов, председател на Асоциацията „Обединени български животновъди”. Защото в разговора с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски българската група разбира, че Еврокомисията е предвидила финансово подпомагане за всички страни-членки на ЕС, но всяка една трябва да обяви, че се нуждае от помощ. А докато бг фермерите извоюват полагащата им се помощ от ЕК, колегите им от Евросъюза не само са получили парите преди месеци, но вече искат ново подпомагане – този път свързано с очакванията за поредната вълна от Ковид 19.

Сега вече няма защо да се чудим как европейските животновъди се справят с проблемите си – всичко при тях идва навреме и могат да разчитат на държавата.

За съжаление, получените пари няма да променят кой знае колко проблемите в животновъдството ни. Фермерите са задлъжняли „до гуша”. Ползата е, че ще могат да покрият закъснели плащания към банки и, като теглят чертата, отново са на изходна нулева позиция. И отново всеки си задава въпроса

ще останат ли пари за фуражи 

за есента и зимата?

Отговорът на Бойко Синапов – с тези пари ще спасим фермите, за да удължим агонията! Според него единственият изход е веднъж завинаги – независимо кой ще идва на власт, да разбере, че трябва да се разработи Стратегически план за действие не само като временно спасение на животновъдството. Трябва да се вземе решение, което гарантира бъдещето. Например дори да се обяви, че трябва да имаме само 1000 крави и 1000 овце, трябва да се даде възможност и условия за нормален бизнес. „Защото тези пари, които ни се отпускат сега, те са неефективни – те не водят нито до нормално управление на ферма, нито до някакво развитие. Крайно време е да има ясно регламентирани правила за сектора и фермерите да не ходят в Брюксел да търсят сами правото си на подкрепа. Това се прави от държавата“, категоричен е Бойко Синапов.

А другата лоша новина е, че

подобен хаос има и в работата

по Стратегическия план

А той е много важен. Животновъдите многократно напомнят на МЗх, че фермери трябва да участват в работата по него. За да изразят позицията си за конкретни казуси, те правят форум, на който са оформени предложения по отделни точки, но се получава пълен абсурд –

няма на кого да ги предадат, 

за да бъдат обсъдени

А истината е жестока – има вероятност 2023 г. да е нулева за земеделския сектор поради липса на правителство, напомня Бойко Синапов.

Другият български феномен – ние сме единствената държава в Европа, която не усвоява парите, които й се отпускат. „Например, ако ни се отпускат 1000 лева, ни взимаме 100. Защо се случва това, какъв е аргументът“, пита Бойко Синапов.

Следващият негатив е отношението на чиновниците в институциите към фермерите - „все едно са еничари. А трябва да е обратното - да работят в полза на фермерите. Защото всички политици в началото ни омайват, но имат непрофесионално, граничещо с грубост отношение към хората, произвеждащи храната. И усещането е за огромно разочарование“, казва Бойко Синапов, председател на Асоциацията „Обединени български животновъди”.

А ето и позицията за случващото се на Пени Христова, председател на Съюза на животновъдите в България:

„Да, успяхме да получим подпомагане в тази трудна година. Просто потърсихме правата си и се оказа, че сме постъпили правилно. Но това не решава проблемите в сектор животновъдство. Вече няколко месеца фермерите изнемогват. И резултатът не закъсня – колеги с хубави ферми и породисти животни затвориха. И по всичко личи, че тази тенденция ще продължи. Защо никой не отчита щетите, които се нанасят на сектора, като се унищожават животни, които са резултатът на години провеждана селекция.

Към днешна дата животновъдите нямаме полезен ход. Единствената и последна надежда за нас остава създаването на Стратегическия план за развитие. Предстои обсъждане, на което би трябвало да присъстваме, но дали ще се осъществи? Какво ще се случи – никой не знае. И ако бъде изпратен в ЕП Стратегическият план за развитие, без да се вземат предвид нашите предложения, ни чакат още по-трудни години в сравнение със сегашната. Ако се сбъднат страховете ни, ще унищожим 2000 високомлечни породисти крави.”

Пени Христова, председател на Съюз на животновъдите в България
Пени Христова, председател на Съюз на животновъдите в България
Каква ще е съдбата на българското животновъдство остава въпрос без отговор
Каква ще е съдбата на българското животновъдство остава въпрос без отговор