Топлото и сухо време ще доведе до изчерпване на почвената влага

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Драгомир Атанасов,

агрометеоролог при НИМХ

През първата половина на седмицата развитието на земеделските култури ще протича при температури около климатичните норми. През втората половина на периода се очаква промяна в агрометеорологичните условия, като се прогнозират наднормени температури и ускорено развитие на пролетните култури.

При царевицата, в зависимост от ранозрелостта на хибридите, ще протичат фазите изметляване, цъфтеж, изсвиляване и млечна зрялост. При слънчогледа ще се осъществява формиране и развитие на семената. Активното водопотребление на пролетните култури и отсъствието на валежи със стопанско значение ще доведе до понижаване, а в отделни райони и до изчерпване на почвените влагозапаси.

Прогнозираните превалявания в началото на седмицата, в отделни райони, временно ще ограничават възможностите за растителнозащитни пръскания и жътвата на пшеницата. През периода третиранията са насочени за опазване на трайните насаждения от брашнести мани и струпясване по семковите овощни видове, срещу второто поколение на ябълковия плодов червей и срещу шарения гроздов молец в лозовите масиви. При лозата третиранията срещу оидиум продължават до периода на омекване и прошарване на зърната. Пръсканията да се извършват в по-хладните часове от деня при температура на въздуха не по-висока от 25о C.

Прибирането на зърното да се извършва с повишено внимание и спазване на правилата за безопасна работа с агротехниката с цел предотвратяване риска от възникване на пожари в земеделските площи.