Юли е горещ месец и като такъв, редно е да отбележим, че нуждата от вода при растенията е от съществено значение. Не бива да се допуска засушаване, нито преовлажняване. Ако забележите някакви отклонения от здравия вид при цветята си, било то пожълтяване, некроза, петна в кафяво, черно, бяло, червено, яйца, нагризвания, ходове и т.н. трябва да се вземат мерки.

Увяхването води до отслабване на имунната защита на растенията, а след това те стават поддатливи на гъбни и други патогени. Не допускайте това.

Предвид, че сезонът е много активен, всичко цъфти и расте буйно, грижата за цветята трябва да е насочена към поддържане на чист и изряден вид, обезпечаване с вода и храна, осигуряване на защита от жарките слънчеви лъчи, където това е необходимо. Конкурентните плевели да се държат под контрол.

Почиствайте редовно прецъфтелите цветове и пожълтелите листа по цветята. Щипвайте връхчетата на каскадните растения периодично, за да се сгъстяват и да не спират да цъфтят.

Отделете специално внимание на торенето. Едногодишните цветя имат нужда от балансиран, многокомпонентен тор, който да ги стимулира да цъфтят още дълго. Докато многогодишните ще се чувстват по-добре, ако ги обезпечите с фосфор и калий. Внасянето на азот при тях на този етап може да доведе до стимулиране на нов растеж и събуждане на спящи пъпки. Такива тъкани най-вероятно няма да успеят да се закалят до зимата и биха пострадали.

С какво да торим

Удачно е да се внесе азотен тор там, където зимата настъпва по-късно или е сравнително мека.
Колкото повече храните и напоявате, толкова повече растеж се генерира. Новите стъбла понякога имат нужда от мъничко помощ и насока, особено когато става дума за увивни и катерливи растения. Връзването на непокорните стъбла да бъде сигурно, но все пак хлабаво, за да не се стига до механични повреди. Осморката в този случай е препоръчителна.

През месеца е подходящо да се извадят луковиците на пролетно цъфтящите лалета, зюмбюли, нарциси и други. Те се почистват от почвата, разделят се, ако е необходимо и се съхраняват на сухо и хладно място до есента, когато се засаждат отново. На тяхно място могат да се засадят есенни красавици като ботурче, колхикум и др.

Малките луковички или т.нар. детки се отделят и засаждат на отделно място. видовете трябва да сменят местата, за да не се получава едностранчиво изтощаване на почвата или да се намножат специфични вредители.

Обработката на луковиците да става с ръкавици, защото някои могат да предизвикат кожни дразнения.

Към края на месеца вече може да започне поливането на цикламите, които са изпаднали в покой. Това ще ги стимулира да развият нови листа, а скоро и да разцъфтят богато, за да ви радват до другата пролет.

Продължават сеитбите на двугодишните цветя. Грижата за семеначетата се свежда до редовни поливки и плевене. В случай на гъст разсад, необходимо е пикиране или прореждане на посева.

Времето е подходящи и за събиране на семенца. Те се почистват от примеси, подсушават се на сянка и се прибират за съхранение на сухо място без достъп на светлина.

Могат да се заложат резници за вкореняване от някои многогодишни растения. Например хортензиите. Избират се зелени връхни клонки без оформени пъпки или цветове.

Неканените гости в градината 

Бъдете бдителни за неканени гости в градината и на балкона. Всички насекоми са активни и гладни. Най-трудна е борбата с въшките, белокрилката, трипса, акарите, гъсениците. Обикновено те предпочитат млади и крехки тъкани. Търсете ги по връхните части, по пъпките и цветовете, под листата.

В цъфтеж са много цветя през месеца. Уникалните сини цветове на агапантусите могат да красят и дома, ако се поставят във вода. Астилбето, астранцията, синсирихиума, солидагото и маргаритите са много красиви именно сега.

Започва и цъфтежа на най-ранните есенни красавици – хризантемите. Пазете ги от въшки и засушаване, почиствайте прецъфтелите цветове и ще се радвате на цветовете им дълго време.