Така ще растат по-интензивно, е препоръката на специалистите

Докато са още малки - до края на първата седмица,

консумацията на фураж трябва да е 13 г дневно

След това токачетата се хранят без ограничения - на воля. Следете в хранилките им винаги да има фураж и той да бъде на височината на гърба им. Така малките ще растат по-интензивно.

По принцип отглеждането им е сходно с това на пилетата. Разликата е, че дневната им дажба трябва да съдържа повече енергия от дажбите на ярките. А за да задоволите инстинкта на птиците да ровят и търсят храна, давайте им по 10-20 г царевица дневно.

Добре е да знаете, че от малки

токачките са много приказливи

и постоянно съобщават на стопанина си как се чувстват и какво искат в момента. До 28-дневна възраст звуците, които издават токачетата, говорят за това, че са гладни или призовават за игра.

Специалистите посочват, че при това самците имат по-резки интонации на гласа. При самките са по-монотонни.

След настъпването на половата зрялост крясъците също може да изразяват недоволството на самците към самките, както и любовта на женските към мъжките птици. Понякога те направо се надвикват.

Храненето започва да се ограничава

след 15-ата седмица - до пронасянето. Тогава количеството на зърнените фуражи се намалява с 10-15 г. Дневната дажба трябва да е 80 г, като храните птиците 3 пъти. Съобразете се и с предпочитанията на младите токачки – те обичат да си хапват семена, луковици, коприва.

Какво още трябва да знаете

Те боледуват по-рядко от кокошките, но не обичат влага.

Месото на токачките напомня дивечовото, съдържа по-малко вода и мазнини от кокошето и по хранителност и други биологични показатели заслужено се смята за най-доброто сред другите домашни птици.

Половите инстинкти на токачките започват да се проявяват след навършване на 5-6-месечна възраст. Физиологичната им зрялост настъпва на 8-9-месечна възраст. Установено е, че най-добра носливост се получава, когато носачките пронесат над 210-220-дневна възраст.

Яйцата на токачките са малко по-малки от кокошите, тежат 40-43 г, имат характерна крушовидна форма, светлокафява окраска и дебела здрава черупка. Яйцата им добре понасят транспортиране и продължително (до половин година) съхранение. Те съдържат по-малко вода от кокошите, повече
вещество, повече витамин А и каротиноиди.

Важно е да знаете, че яйцата на токачките (жълтъците) не предизвикват алергична реакция при деца и възрастни.

Токачките обичат да са навън. Осигурете им пясъчник, където да се къпят. А за да задоволите инстинкта да ровят и търсят храна, давайте им 10-20 г царевица дневно.
Токачките обичат да са навън. Осигурете им пясъчник, където да се къпят. А за да задоволите инстинкта да ровят и търсят храна, давайте им 10-20 г царевица дневно.