Въпрос:

Уважаема редакция, търся за това лято някое много ефективно решение срещу брашнестата мана по лозите ми, защото в последните две-три години не мога да се справя с болестта.
Чувала съм от лозари за един препарат на фирма БАСФ, че е много добър и успешен.
Бихте ли ми отговорили с повече подробности за него – Серкадис.
Така ли е и мога ли да му се доверя?

Лиляна Петрова от град Лом.

Отговор:

Да, Серкадис е едно модерно решение за борба с брашнестата мана по лозя и овощни видове, затова ние смятаме, че след като две-три години не сте могли да решите проблема със заболяването, тази година можете да го приложите за пръскане и сами да се убедите в резултата.

Още повече, че се препоръчва препаратите да бъдат сменяни, за да не се придобива резистентност спрямо патогените.

За Серкадис трябва да се знае, че той е иновативен растително-защитен продукт, предназначен за лозя и овощни видове. Той е в състояние да осигурява изключително дълга и ефикасна защита срещу брашнестата мана и срещу струпясването по овощните.

Препаратът освен това се отличава с още редица практически предимства, които допринасят за постигането на висока ефективност, и съответно високо качество на опазената продукция.

Това е фунгицид за категоричен контрол над патогените.

Той има уникална мобилност в растението, което означава, че постига системна защита и на новия прираст, който израства по лозите през лятото.
Неговото предимство е и в това, че има

висока устойчивост на отмиване от дъжд,

което допринася за по-дълга и сигурна защита на лозята и овошките.

След като е имало превалявания или дори при наличието на роса, част от активното вещество на фунгицида започва да се отдава отново (от образувани кристални депа от препарата), което допринася за изключително дълга защита от заболяването. Серкадис е и много гъвкав фунгицид, който има

предпазно, стопиращо и лечебно действие

Препаратът има направена регистрация при лозя, ябълки, круши, дюли, праскови, кайсии и нектарини – това означава, че те могат да се пръскат с него.

Какво трябва да се знае за борбата срещу брашнестата мана?

Болестта се развива по всички зелени части на лозовите растения. При наличие на масова зараза загубите могат да бъдат значителни, защото освен появата на много неприятен бял налеп, при гроздето зърната се напукват и така стават абсолютно негодни нито за преработка, нито за консумация.

Критичните фази за опазване от брашнеста мана са в още в началото на вегетацията - при 5-10 см леторасъл, и после от фаза цъфтеж до фаза прошарване на гроздето.

Първото третиране със системен фунгицид би трябвало да се направи в началото на вегетацията, за да бъде унищожен зимуващият мицел на гъбата, но този период вече е отминал.

Занапред може да се пръска гъвкаво, за Серкадис това е валидно като могат да се правят общо до 3 пръскания на сезон. Това, разбира се, зависи и от условията в лозята и трайните насаждения, и според сортовете.

Дозата на приложение на Серкадис е 15 мл/дка, за да бъдат постигнати най-добрите до отлични резултати, дори при много продължителни влажни атмосферни условия. Както казахме, това става благодарение на високата му устойчивост на отмиване при дъждове.

Така че Серкадис може да ви гарантира отличен ефект, а в най-критичните фази това става и в комбинация с препарата Делан Про. Това важи за фазите, в които трябва да се опази продукцията при узряването и съответно качеството на гроздето и овощните плодове.

Продуктът има ефект както при брашнеста мана, така и при обикновена мана, екскориоза и черно гниене, казват специалистите по растителна защита.

В лозята в землището на с. Кошава, област Видин правят вечерно пръскане с иновативните Делан Про и Серкадис, показва ни агрономът Петър Динов /вдясно/ и Галин Ганчев от БАСФ
В лозята в землището на с. Кошава, област Видин правят вечерно пръскане с иновативните Делан Про и Серкадис, показва ни агрономът Петър Динов /вдясно/ и Галин Ганчев от БАСФ
Лозя, опазени по технологията на БАСФ в село Станево край река Дунав
Лозя, опазени по технологията на БАСФ в село Станево край река Дунав
Лозята на Галина Пейчева в землището на с. Съединение, Старозагорско се отглеждат на висок агрофон - изборът на агронома Димитър Бурилов е технологичната схема на БАСФ срещу болести и неприятели
Лозята на Галина Пейчева в землището на с. Съединение, Старозагорско се отглеждат на висок агрофон - изборът на агронома Димитър Бурилов е технологичната схема на БАСФ срещу болести и неприятели