Производството е с 11% по-ниско от миналия сезон и с 14% по-ниско от средната стойност за последните пет години
Според предварителните оценки на Министерството на земеделието, рибарството и храните, реколтата от цитрусови плодове в Испания за 2025/26 г. се очаква да бъде 5,44 млн. тона. Това е с 10,7% по-малко от миналия сезон и с 14,2% по-малко от средната стойност за последните пет сезона, което я прави най-ниската реколта за последните 16 години.
Спадът се дължи главно на прекомерните валежи през пролетта, високите температури по време на критичните периоди на развитие на плодовете и градушката в различни райони на отглеждане, посочи министерството.
Ще има значителен спад в производството на портокали, мандарини и лимони. Производството на грейпфрути обаче ще достигне нов рекорд.
Портокалите, които съставляват около половината от общата реколта от цитрусови плодове, се очаква да достигнат 2,72 млн. тона, което е с 11,6% или 356 300 тона по-малко от 2024/25 г. В тази категория 71% са сортове Navel.
Производството на меки цитрусови плодове ще достигне 1,73 млн. тона, което е с 8,2% или 154 100 тона по-малко от миналия сезон и с 14,1% по-малко от средната стойност за последните пет години. Меките цитрусови плодове съставляват 31,9% от производството на цитрусови плодове в Испания, като сацума представляват 5,4%, клементините – 52,2%, а останалата част се състои от мандарини и хибриди.
Очаква се производството на лимони да спадне до 866 654 тона, което е с 14,7% или 149 400 тона по-малко от миналия сезон и с 17,3% по-малко от средната стойност за последните пет години. В тази категория сортът „Фино" съставлява 77,3% от производството, а сортът „Верна" – 22,1%.
Грейпфрутът е единствената категория, която се противопоставя на тенденциите за спад, като прогнозата за производството е за ръст от 8% до 107 902 тона. Това е с 26,4% над средната стойност за последните пет години и го прави рекордна кампания за трета поредна година.
По време на среща за представяне на прогнозата и обсъждане на перспективите за кампанията 2025/26, министерството отбеляза, че Испания продължава да бъде водещият производител на цитрусови плодове в Европейския съюз и шестият по големина в света. Между 2019/20 и 2023/24 г. страната е изнесла средно 3,5 млн. тона цитрусови плодове на сезон, със средна годишна стойност от почти 3,6 млрд. евро.
Страната е и световен лидер в търговията с пресни цитрусови плодове, като представлява почти 25 % от световния износ. Повече от половината от националното производство (55 %) е предназначено за чуждестранни пазари, като този дял надхвърля 60 % за меките цитрусови плодове и лимоните и е почти 85 % за грейпфрутите.
Един от въпросите, които предизвикват най-голяма загриженост в сектора и бяха подчертани по време на срещата, е въвеждането на чужди вредители и патогени в европейското производство на цитрусови плодове, което постоянно се увеличава поради глобализацията на търговията, пълното отваряне на пазарите и нарастващото въздействие на климатичните промени върху здравето на растенията.
Коментари