И естествените методи могат да бъдат ефективни

В градината ви има растения, които не се притесняват от резките климатични промени. Независимо дали вали, гърми или пече слънце те ще продължават да растат безгрижно сред другите ви насаждения. Става дума за плевелите. С тях борбата е непрестанна. Често използваме хербициди от магазина като бързо средство за противодействие без да се замислим доколко полезна е употребата им. Затова най-добре е ние сами да приготвим сместа, която ще използваме срещу бурените и която ще има досег и до другите ни растения.

Оцет 

Оцетът ще вкисне живота на всеки плевел. Това е добър метод за справяне с видимата им част, но не и за цялостното им изкореняване и заличаване от градината. За да бъде най-ефективен, концентрацията на оцетна киселина в оцета трябва да бъде над 11%, за да изгори и убие самораслите растения. Затова, ако сте се заели с борбата с плевелите насериозно, ще се наложи да си купите градински продукти с по-високо съдържание на оцетна киселина, които се предлагат в магазините за градински стоки. Но с по-голямата ефективност идва и леката опасност. Заради по-високата си киселинност тези продукти стават опасни. Когато ги използвате, внимавайте да не влизат в контакт с кожата ви и избягвайте да докосвате лицето си. Носете очила и защитни дрехи.

Все пак, ако искате да се борите с плевелите само с подръчни материали, няма да има значение дали имате винен или бял дестилиран оцет у дома, защото и двата ще ви свършат работа. Ще се нуждаете още от веро и спрей бутилка. Оцетната киселина извлича водата от плевелите, което ги изсушава. Верото пък стимулира разграждането на външната обвивка на растението, което помага на оцета да действа по-ефикасно.

Нужно е само да изсипете съставките в бутилката и да разклатите, за да се смесят. Преди да приложите проверете прогнозата за времето, тъй като е важно времето да е слънчево без превалявания и вятър. Слънцето засилва процеса на изгаряне на плевелите, затова е добре и да пръскате с оцет по обед, след като растенията са изсъхнали от сутрешната роса. Ако вали, оцетената смес ще се отмие от листата, а ако е ветровито, примесът ще се разпръсне и върху близките растения. Старайте се да пръскате директно върху бурените, за да не навредите на съседите им, които искате да останат в градината ви.

Методът действа най-добре върху едногодишни плевели, а за многогодишните, като глухарчето, може да се наложи да повторите няколко пъти пръсканията, за да има ефект.

Вряла вода

Това е най-бюджетният за прилагане натурален метод против плевелите. Не отнема много време за приготвянето му, не е необходимо дори да се съобразявате с прогнозата за времето. Нуждаете се само от вода, без значение каква е тя, и съд, в който да я затоплите. Сварявате водата и веднага я изсипвате върху плевелите. За по-добър ефект е препоръчително първо да изрежете видимите части на бурена, за да може повече от течността да достигне до самите корени. Не забравяйте да изхвърлите всички саморасли растения, които сте отрязали, за да сте сигурни, че няма да поникнат нови от тях.

Полезно е да използвате чайник с чучур, за да насочите струята само към нежеланите плевели. Тук е важно да внимавате да не се полеете или опръскате с врялата вода.

За съжаление, врялата вода не е най-бързият метод за справяне с плевелите, особено ако те са дълбоко вкоренени в земята. Също така се употребяват големи количества вода, затова е най-добре с този метод да третирате малко на брой нежелани растения.

Горелка 

Подобно на начина, по който врялата вода унищожава плевелите, действа и пропан-бутан горелката. Има различни модели, но препоръчително е да използвате тези, които са с дълга дръжка, с което си осигурявате по-голямо удобство при работа и по-добра защита за вас. Трябва да внимавате с този инструмент, като не е желателно да го използвате във ветровити дни, а също и близо до сухи леснозапалими треви и храсти.

Изгарянето с горелка е подходящо за плевелите, които са изникнали в пукнатините на каменната ви пътека например. След като ги обгорите е добре да почистите остатъците. Ще се радвате на свободна от бурени зона поне 2 седмици след третирането им с горелката.

Мулчиране

Мулчирането не е сложен процес, но изисква определени усилия за извършването му. Но благодарение на него след това се спестява време за поливане, плевене и борба с вредителите.

Мулчът ще ви помогне в борбата срещу бурените без значение какъв вид използвате – органичен (листа, борови кори, стърготини и др.) или неорганичен (камъни, геотекстил, хартия и др.). Мулчът блокира светлината и по този начин се намалява възможността за покълване на семената, а ако случайно покълнат плевелите ще са лесни за изкореняване.

Преди мулчирането трябва да отстраните бурените от избраната зона. Най-честата грешка, която се допуска, е да не се нанесе правилно количество мулч. Дебелината на покривния слой трябва да е 6-7 см, защото по-малко количество ще пропуска светлина, която ще помогне на плевелите да се развият. Важно е и да поставяте мулча на поне 2-5 см от стволовете на дърветата, храстите и стъблата/дръжките на вашите цветя и зеленчуци, защото, когато е точно до растението, той може да задържи влагата и да доведе до гниенето му.

Органичните мулчове са най-ефективни при плевели, изникнали от семена, и най-малко ефективни при многогодишните бурени, израснали от коренища или грудки. Тъй като органичният мулч се разгражда в почвата е добре да бъдат добавяни по 2 см нов към стария, за да се поддържа 6-7 сантиметровия слой.

Ползи от бурените

Поговорката „Боклукът за един е съкровище за друг“ е валидна и при плевенето. Възползвайте се от полезните свойства на някои от самораслите растения, но преди това опознайте различните видове добре. Например троскотът действа силно пикочогонно и леко слабително, като може да се употребява за пречистване на кръвта. Обикновеният щир може да се консумира под формата на салата и е отлична храна за свинете и птиците. Глухарчето също може да се консумира. Лесно е да се направи студен чай от цветовете му. Набирате цветовете му, като може да оставите само жълтите части, защото зелените нагарчат. Измивате ги добре и ги изсипвате в буркан или чайник, добавяте стръкове свежа мента и листа от маточина. За да подсладите чая, може да използвате мед или прах от стевия.След това добавяте гореща вода, оставяте да се попарят растенията и изцеждате. Готовата течност можете да оставите в хладилника, за да се получи студен чай.