Естествено е по-топлите райони на страната да стартират сеитбата на дините и пъпешите още през април, но в по-хладните месторастения това може да се направи и през май.

Изискването при засяването на семената е почвата да е достатъчно топла, т.е. температурата да е между 12-15 градуса на дълбочина 10 см.

Обикновено дините и пъпешите се сеят в гнезда.

По-важните стъпки са:

0 След като изкопаете гнездото, сложете на дъното малко разложен оборски тор и го размесете с почва.

0 Ако искате растенията да поникнат по-бързо, дръжте ги за едно денонощие във вода.

0 Във всяко гнездо засейте 4-5 семена, като ги поставите на дълбочина 5 см.

0 Покрийте семената с почва, а отгоре мулчирайте с пресят оборски тор, компост или торф.

Напоявайте

В любителските градини дините и пъпешите се отглежат без напояване, но при възможност, поливайте. Въпреки че растенията развиват мощна коренова система и могат да използват влага от по-долните почвени слоеве, поливането гарантира по-голямата листна повърхност, добра транспирация и формирането на големи плодове, а това довежда до получаването на повече и по-качествени плодове.

Подхранване с бор

Културите реагират много добре на елемента бор. Установено е, че подхранването с микроелемента:

0 увеличава устойчивостта към болести и различни стресови условия;

0 стимулира развитието на кореновата система;

0 благоприятства опрашването на цветовете;

0 залага повече плодни пъпки;

0 има по-добро узряване на плодовете;

0 води до по-богата реколта.

Най-големи изискванията към влагата в почвата растенията имат в периодите на цъфтеж и нарастването на плодовете

ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА

Дините и пъпешите са изключително полезна храна. Консумирането им се препоръчва в много здравословни и диетични менюта.

Те се консумират основно в свеж вид. От тях могат да се приготвят вкусни смутита и безалкохолни коктейли. Пъпешите са вкусна и ароматна украса за сладоледи, шейкове, а също и сладкиши.