Естествено е по-топлите райони на страната да стартират сеитбата на дините и пъпешите още през април, но в по-хладните месторастения това може да се направи и през май.
Изискването при засяването на семената е почвата да е достатъчно топла, т.е. температурата да е между 12-15 градуса на дълбочина 10 см.
Обикновено дините и пъпешите се сеят в гнезда.
По-важните стъпки са:
0 След като изкопаете гнездото, сложете на дъното малко разложен оборски тор и го размесете с почва.
0 Ако искате растенията да поникнат по-бързо, дръжте ги за едно денонощие във вода.
0 Във всяко гнездо засейте 4-5 семена, като ги поставите на дълбочина 5 см.
0 Покрийте семената с почва, а отгоре мулчирайте с пресят оборски тор, компост или торф.
Напоявайте
В любителските градини дините и пъпешите се отглежат без напояване, но при възможност, поливайте. Въпреки че растенията развиват мощна коренова система и могат да използват влага от по-долните почвени слоеве, поливането гарантира по-голямата листна повърхност, добра транспирация и формирането на големи плодове, а това довежда до получаването на повече и по-качествени плодове.
Подхранване с бор
Културите реагират много добре на елемента бор. Установено е, че подхранването с микроелемента:
0 увеличава устойчивостта към болести и различни стресови условия;
0 стимулира развитието на кореновата система;
0 благоприятства опрашването на цветовете;
0 залага повече плодни пъпки;
0 има по-добро узряване на плодовете;
0 води до по-богата реколта.
Най-големи изискванията към влагата в почвата растенията имат в периодите на цъфтеж и нарастването на плодовете
ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА
Дините и пъпешите са изключително полезна храна. Консумирането им се препоръчва в много здравословни и диетични менюта.
Те се консумират основно в свеж вид. От тях могат да се приготвят вкусни смутита и безалкохолни коктейли. Пъпешите са вкусна и ароматна украса за сладоледи, шейкове, а също и сладкиши.


Коментари