Кореновата система на плодните дървета снабдява надземните органи с вода и разтворени в нея хранителни вещества. Корените закрепват растението в почвата и натрупват зимни запаси от хранителни вещества. Овощарите знаят, че повреждането на корените от студ, болести или неприятели се отразява на жизнеността на клоните, листата, големината и качеството на плодовата реколта. Корените са тази част от дървото, които най-малко са обект на резитба, само в определени случаи.
Резитба на корените се прави непосредствено преди засаждането на овощните дръвчета. Това се налага, защото при изваждането на присадените дръвчета от разсадника, колкото и да се внимава, голяма част от корените се разкъсват. Разкъсаните части по-трудно зарастват и стават лесно достъпни за навлизане на болести и неприятели. Затова раните на разкъсаните части задължително се опреснят преди засаждане на дръвчетата. За тази цел наранените по дължина корени се режат до здраво, а раните на здравите по дължината, но наранени в края корени се опресняват. Много важно е тази операция да се прави с остър инструмент, за да се получат гладки отрези, които зарастват по-бързо.
Опресняването на корените има и стимулиращ ефект към образуване на нови корени, защото в мястото на отреза се насочват стимулиращи растежни вещества. При наличие на болни, пречупени или сухи корени при засаждане на млади дръвчета, те също се премахват с резитба до здрава и жизнена част.
В редки случаи, които все пак не са изключение, резитба на корените се прилага и при преместване на по-стари дървета от едно място на друго. Принципът на резитба е същият, както при корените на млади дръвчета преди засаждане.
Коментари