Ако не ви достигат средства, представяме ви няколко компромисни рецепти за домашно приготвени фуражни смески.

Много наши читатели се обадиха в редакцията и се интересуват как биха могли да спестят средства, приготвяйки смески при храненето на различните видове домашни птици, както и други видове животни. Това е възможно, но не бива да забравяте, че

домашно приготвените смески са по-евтини,

но и по-малко ефективни фуражи

Ако ги изпозвате за по-дълъг период от време, е възможно да се забави развитието на птиците, както и да се удължи времето за отглеждането им.

Препоръчваме ви няколко рецепти за домашно приготвени фуражни смески за патици и кокошки. Горната граница за потребностите на патиците от хранителни вещества е в рамките на средните за различните породи и възрастови групи от кокошия вид. Това дава възможност те да се използват и за двата вида птици. За хранене на патиците могат да се използват и комбинирани фуражи за кокошки, но без вложени в тях кокцидиостатици, на които те реагират с признаци на отравяне.

Тъй като се препоръчва патиците до 3-седмична възраст да се хранят само с комбиниран фураж, може

да се използва следната компромисна смеска,

която съдържа 18% суров протеин и 2700 ккал обменна енергия:

0 комбиниран фураж - 60%;

0 пшеничена ярма - 29%;

0 овесена ярма - 3%;

0 сенно брашно - 2%;

0 сухо мляко - 6%.

След 3-седмична възраст може да

се използва заводски комбиниран фураж,

съдържащ 15-17% суров протеин и около 2800 ккал обменна енергия в следната комбинация:

0 комбиниран фураж - 75%

0 пшеничени трици - 13%;

0 сенно брашно - 5%;

0 сушени картофи - 5%.

Последните могат да се заменят със сурови или запарени картофи.

Препоръки: Да се дават моркови и да се пускат птиците на зелена паша.

След 8-седмична възраст смеските за подрастващи съдържат нормално 13,5 суров протеин. В случая може да се използва комбиниран фураж, съдържащ до 20% суров протеин в следната комбинация:

0 комбиниран фураж - 20%;

0 пшеничени трици - 20%;

0 овес (ечемик) - 20%;

0 пшеница - 5%;

0 сушени картофи - 8%.

Задължително да има зелена храна или паша, както и други комбинации според възможностите на фермера.

Смески без комбиниран фураж

През първите 7-10 дни патиците може да се хранят със смеска от смлени:

0 царевица - 30%;

0 овес - 30%;

0 сухари - 40%;

0 калциеви добавки - 3%;

0 дървени въглища по възможност - 3%, както и по едно твърдо сварено яйце на 10 патета и витамини.

След 7-10-дневна възраст брашнестата смеска се разнообразява, като в нея се включват:

0 царевица - 25-40%;

0 овес - 15-20%;

0 ечемик - 10-15%;

0 пшеничени трици - 10%;

0 просо - 10-15%;

0 ако има фуражни грах, соя, бакла, фий, бобови и др. - 10%.

По възможност смеската може да се обогати с:

  • 10-20% шротове;
  •  5% смлени кости или месокостно брашно.

Като белтъчни съставки могат да се използват прясна суроватка, мляко, извара, кисело мляко, бирена мая или дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи и

винаги 0,3% готварска сол и витамини

В дажбата постепенно се включват ситно нарязани зелени храни - зелена коприва, детелина, косена зелена храна, полусварени картофи до 20%, които повишават смилаемостта на фуражите.

Внимание: От полза ще ви бъдат дневните дажби за хранене на патета и носачки – виж таблици 1, 2 и 3

Смески без комбиниран фураж може спокойно да използвате през първите 7-10 дни при патиците и пилетата. Единственото изискване е съставките да са смлени.
Смески без комбиниран фураж може спокойно да използвате през първите 7-10 дни при патиците и пилетата. Единственото изискване е съставките да са смлени.
Ако имате възможност, обогатете смеската с 10-20% шротове и с 5% смлени кости или месокостно брашно. Като белтъчни съставки може да използвате прясна суроватка, мляко, извара, кисело мляко, бирена мая, дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи и винаги 0,3% готварска сол и витамини.
Ако имате възможност, обогатете смеската с 10-20% шротове и с 5% смлени кости или месокостно брашно. Като белтъчни съставки може да използвате прясна суроватка, мляко, извара, кисело мляко, бирена мая, дрождирани или покълнали зърнени житни фуражи и винаги 0,3% готварска сол и витамини.