Пет от водещите европейски институти в областта на селското стопанство, храните и науките за живота обявяват създаването на Европейския научен алианс за селското стопанство и храните (ESAAF) - нова научна коалиция, предназначена да подкрепи трансформацията и устойчивостта на агрохранителния сектор на ЕС.

Целта на алианса е да използва споделената амбиция в Европа за създаване на устойчиви, конкурентоспособни и издръжливи хранителни системи, информира Inrae.fr.

Политиците на ЕС трябва да се справят с някои неотложни дилеми в това отношение. Алиансът ще служи като център и специален научен глас в дискусиите за политиките в областта на хранителните системи, като гарантира, че солидни и независими доказателства са в основата на бъдещите стратегии.

Тримата учредители на ESAAF подчертаха следните факти:

„Науката трябва да играе основна роля в трансформирането на хранителните системи в Европа. ESAAF ще осигури критичен мост между научните изследвания и политиката, като помогне на ЕС да се ориентира в сложните предизвикателства в областта на хранително-вкусовата промишленост. Твърдо вярваме, че политиката в областта на храните и селското стопанство се нуждае от плодородна почва от факти, за да даде резултат." - заяви г-жа Сюке Хеймоваара, президент на Wageningen University & Research

„Въпреки продължаващите усилия за укрепване на европейската екосистема за научни изследвания и иновации в областта на хранително-вкусовата промишленост, все още няма единна, координирана входна точка за взаимодействие с научноизследователския сектор на европейско равнище." - подчерта Филип Моген, главен изпълнителен директор на INRAE.

„Твърдо сме убедени, че върховите постижения и ориентираната към практиката научна експертиза, които предоставяме под егидата на ESAAF, ще изиграят решаваща роля в настоящата и предстоящата трансформация на европейския хранително-вкусов сектор. Като част от екипа на основателите на ESAAF ние много искаме да засилим връзката между научните изследвания и политиката в полза на цяла Европа", твърди Ескилд Холм Нилсен, декан на Факултета по технически науки в Университета в Орхус.

Единен научен фронт

Настоящите членове на ESAAF представляват географски разнообразна и мощна в научно отношение коалиция:

Университет Орхус (AU) - Дания

Julius Kühn-Institut (JKI) - Германия

Национален изследователски институт за земеделие, храни и околна среда (INRAE) - Франция

Wageningen University & Research (WUR) - Нидерландия

Варшавски университет за биологични науки (WULS) - Полша

Заедно тези институции предоставят на политиците в Брюксел десетилетия наред научни постижения, иновации и знания, получени на място. ESAAF не се ограничава до тези пет институции и очаква разширяване от организации в различни региони с академични заслуги в областта на селското стопанство и храните.

Наука, структурирана за въздействие

ESAAF предлага да действа като европейски представителен орган за научни изследвания в областта на селското стопанство и храните, предлагайки независима научна експертиза на високо ниво, например в подкрепа на Европейската комисия и заинтересованите страни, участващи в Европейския съвет по земеделие и храни (EBAF).

Като допълва съществуващите институции като Съвместния изследователски център (СИЦ) и Механизма за научно консултиране (МНКС), ЕКАФП се фокусира конкретно върху сложността и разнообразието на системите за селско стопанство и храни, като гарантира, че регионалните особености и най-новите резултати от научните изследвания са в основата на политиките на ЕС.

Основните функции на ESAAF включват:

  • предоставяне на бърз и целенасочен най-актуален научен принос към политическите дискусии
  • действие като платформа за координирани, общоевропейски научни съвети в областта на селското стопанство и храните
  • средство за осигуряване на синергия за съществуващите мрежи и за предотвратяване на дублирането
  • подпомагане на координацията и стартирането на нови научноизследователски инициативи, съобразени с европейските предизвикателства в областта на селското стопанство и храните.