За дюлевата ракия знаем доста и може би няма човек, който да не е опитал прекрасния й есенен уханен аромат – и българска, и македонска, и сръбска.

Но наскоро наш читател ни изненада с един въпрос, като пожела да му обясним как може да опита да си направи дюлево вино, за което бил чувал от свой приятел преди много години.

Затова ще се постараем да обясним на Пламен Паскалев от село Кръстевич, Пловдивско изискванията на плодовете и технологията за неговата направа.

Знаете, че дюлите имат силен аромат и наистина голяма част от него може да премине във виното. За него обаче трябва да се изберат най-зрелите и здрави плодове, а освен това се изисква да престоят две седмици.

Ако искате по-силен аромат, не е нужно да обелвате плодовете.

После дюлите се смилат, кашата се прехвърля в подходящ съд и се залива с вода.

На 10 кг каша се прибавят 5 литра вода и 2-3 грама калиев метабисулфит или 20-30 мл серниста киселина.

Съдът се покрива и се оставя така за 7-8 дни. През това време сместа трябва да се разбърква поне един-два пъти на ден.

След като изминат определените дни тя се пресова и полученият сок се прехвърля в чист съд, където трябва да продължи ферментацията.
След бурната ферментация виното се отделя от грубата утайка.

На 10 л вино се прибавят по 1-2 кг захар и се оставя да продължи тихата ферментация, която продължава дълго.

След нея виното се избистря и става годно за консумация.

Съвет: Когато дюлите не са достатъчно или искате да обогатите аромата, можете да смесите една част сок от дюли с две части сок от ябълки.

Вино от дюли, или от дюли и ябълки носи свеж и приятен аромат
Вино от дюли, или от дюли и ябълки носи свеж и приятен аромат