Мислите, че млякото е скъпо? Цената може да стане още по-висока, твърдят анализатори в Европа, в Канада и Щатите

Жени Владинова

Докато средните изкупни цени на кравето мляко у нас са 65-70 стотинки за литър, а фуражите стават все по-скъпи, в Германия вече мандрите търгуват мляко на място между 52 - 54 цента/ кг.

Никога досега не е имало толкова високи спот цени на млякото, категорични са пазарни анализатори от Rabobank и техни европейски колеги. И всички си задават въпроса, включително фермерите и потребителите, защо млякото е толкова скъпо като суровина и какво означава това за млекопроизводителите.

Според анализаторите това ясно означава, че суровото мляко в момента е изключително оскъдно и то не само за немските мандри.

От Холандия, която е много тясно свързана със северозападния германски пазар, са отчетени спот цени на млякото от 51 цента. Явно високите разходи на фермерите за фураж, които се справят без концентрати в храненето, отчитат допълнително отрицателно въздействие върху количествата на доставяното мляко и млечните съставки.

Зад тези изключително високи цени се крие

значителен недостиг на суровини и по-нататъшно покачване

на спот пазарните цени на млечните продукти. Това важи както за европейския пазар, така и за експортните пазари. Показател е проведеният търг на световната борса Global Dariy, който приключи със значителен плюс от 4,3 процента. В края на октомври германските доставки на мляко са с 2,7% по-ниски от 2020 година.

Южногерманската борса за масло оценява текущата пазарна ситуация по следния начин: „Доставките на мляко за фермерите все още са под нивото от 2020 година. Това ясно се вижда в динамиката на цените на спот пазара на течни суровини и млечни продукти. Затова и

на пазара на мляко има само една посока на цената, и тя е нагоре!

Има малко или никаква свободно достъпна суровина на спот пазара. Поради това цените на концентрата на обезмаслено мляко, индустриалната сметана и млякото продължават да се покачват."

Това означава, че разликата между цените, които мандрите плащат на млекопроизводителите, става все по-голяма. С оглед на недостига на суровини и растящите цени на продуктите, нещата наистина трябва да се променят. Защото дори ако разходите за млекопреработвателните предприятия – подобно на млекопроизводителите – в момента експлодират на всички нива, то и веригите за доставки на мляко и млечни продукти в Германия и в другите държави от ЕС също ще функционират все по-зле.

А какво се случва отвъд Океана?

В САЩ средната цена за галон мляко е $3,59

Цените на дребно там се покачват през последните три години. Средната цена за галон мляко е $3,59, което е с 26% повече от най-голямото дъно в млекопроизводството през юли 2018 г.

Високите цени са сигнал за срив в производството. В същото време налице са редица фактори, които „обещават” още бъдещи увеличения. От една страна, броят на млечните крави в САЩ намалява с темпове, невиждани от повече от десетилетие, което води до слабо производство, е коментарът на Rabobank. Ситуацията се усложнява, защото и помощ от чужбина няма откъде да дойде. В световен мащаб големите производители на млечни продукти, включително Европейския съюз, Нова Зеландия и Австралия, също имат силно изразени „сухи” периоди за производство, според Нейт Доней, директор на млечните продукти в StoneX. Глобалните запаси от мляко на прах, които се изнасят по целия свят и могат да бъдат възстановени в напитка, също намаляват през последните 4 години.

И в Канада цените на млякото ще се качват

Канадската комисия за млечни продукти - правителствена агенция, която контролира цените и националното производство, обяви, че ще повиши цените, плащани на фермерите на 1 февруари. Това ще увеличи цената на млякото с 8,4% и ще помогне за компенсиране на по-високите разходи за фуражи, енергия и торове , според изявлението. Отговорът не закъснява - Saputo Inc., най-големият преработвател на млечни продукти в Канада, също информира, че в този случай планира да увеличи цените си още отсега.

Изводите

Цените на много хранителни стоки достигат многогодишни върхови стойности тази година на фона на причинените от пандемията логистични затруднения, както и неблагоприятно метеорологично време в основните производствени райони. Това допринася за повишаване на цените на храните като цяло, разпалвайки опасенията и на производители, и на потребители от повишаване на инфлацията.

* Изкупната цена на кравето мляко в България се е повишила с 4.8% за година. Това сочат данни на Европейската комисия за мониторинговия период август 2020-август 2021.

* Средната изкупна цена на кравето мляко у нас според официалните данни на ЕК е 32.7 EUR / 100 кг.
Повишаване се регистрира при изкупната цена на био-краве млякото, която достига 44.3 EUR / 100 кг.

* За сравнение, изкупната цена на био-краве мляко в Кипър е 112.30 EUR / 100 кг., а в Холандия 50.3 EUR / 100 кг.

* Най-голям е скокът в изкупната цена на кравето мляко в Белгия, която бележи ръст от 21,2% за година.

Към днешна дата на пазара на мляко има само една посока на цената, и тя е нагоре
Към днешна дата на пазара на мляко има само една посока на цената, и тя е нагоре
Високите разходи за фураж за фермерите в ЕС ги принуждават да се справят без концентрати в храненето. А това оказва допълнително отрицателно въздействие върху количествата на доставяното мляко и млечните съставки.
Високите разходи за фураж за фермерите в ЕС ги принуждават да се справят без концентрати в храненето. А това оказва допълнително отрицателно въздействие върху количествата на доставяното мляко и млечните съставки.