За всеки вкус. Дори от ябълки!
Всеки знае какво е майонеза, мнозина я обичат и редовно я слагат на масата. Разбира се, има и такива, които се отнасят скептично към популярния продукт и най-често не заради вкуса му, а заради странните съставки, намиращи се в магазинните сосове. Ето защо домашната майонеза, с ясно съдържание, приготвена в собствената ни кухня, не оставя никого безразличен.
Предимствата на домашно приготвената майонеза, наред с добре познатия и проверен състав, е това, че имате възможност за произволно добавяне на тези съставки и подправки, които особено харесвате или добре се съчетават с вкусовете на останалите ястия. От тези предимства обаче следва относителен недостатък - кратък срок на годност, тъй като вероятно няма да сложите консерванти.
Какво трябва да знаем?
Основните съставки са яйца и растително масло. Останалите добавки могат да се променят, и количеството им - в разумни граници, разбира се. Преди готвене яйцата (пресни!) трябва да се измият старателно, за предпочитане със сода за хляб. Тъй като няма да бъдат термично обработени, така че чистотата тук е на първо място. Всички съставки трябва да са със стайна температура, приборите и инструментите за готвене трябва да са сухи.
За разбиване можете да използвате вилица, бъркалка, ръчен блендер или миксер. Домашната майонеза трябва да се съхранява в хладилник, срокът на годност е 4-5 дни. Ако видите, че домашният сос се е разслоил (в края на краищата няма да добавяте стабилизатори), не бива да се разстройвате: разбъркайте енергично и отново ще стане хомогенен.
Предлагаме ви няколко страхотни рецепти за домашна майонеза – те със сигурност ще заемат достойно място във вашата кулинарна селекция.
1. Провансалска
Тази майонеза може да се смята за класическа, стандартна. Тя е основата и за приготвянето и на други видове майонеза.
Продукти: 6 яйца, 750 мл растително масло, 25 г трапезна горчица, 20 г захар, 150 мл оцет, малко сол
Подготовка: Тук ще бъде полезно да се посочи, че 1 супена лъжица съдържа около 25 г кристална захар и 18 г готова горчица (не сух прах!). Отделете жълтъците от белтъците много внимателно. Разбийте жълтъците със захарта и щипка сол до гладкост. Добавете горчицата и разбъркайте. След това малко по малко (буквално по една чаена лъжичка) добавете олиото при непрекъснато бъркане. След като маслото се поеме от жълтъците, сместа се сгъсти и стане хомогенна, на лейте оцета и отново разбъркайте много добре.
Получава се около 1 литър от крайния продукт. Препоръчително е да оставите майонезата в хладилник за 2 часа преди употреба. Можете да я съхранявате, приготвена без други добавки , при температура от +8 до + 10 °C до 7 дни.
2. Домашна, с лимонов сок
Тази рецепта също може да се смята за класическа, но в различен смисъл. Така приготвената майонеза се използва като основа за много сосове, подходящи за различни ястия и вкусове. Освен това е важно че няма оцет, който някои хора не харесват.
Съставки: 1-2 яйца, 150-200 мл растително масло, 1/5 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. лимонов сок (прясно изцеден), ? ч. лъж. смлян черен пипер.
Подготовка: Внимателно отделете жълтъците от белтъците (белтъците ги съхранете за друго ястие). Разбийте жълтъците на пяна, като добавите малко сол. Продължавайки да разбивате, постепенно наливате олиото на тънка струя. Успоредно с това добавете капка по капка лимонов сок. След като половината олио се поеме от жълтъците, можете да го наливате по-смело. След като прибавите цялото количество масло, можете да подправите с черен пипер, сол и останалия лимонов сок. Разбийте до гладка смес.
Към основния сос може да добавите настърган чесън или други добавки. На тази основа се вписват добре различни добавки, чието количество определяте по ваш вкус. Можете да добавите настърган лук или сок от лук, червен пипер, настърган чесън, ябълково пюре, настърган хрян, горчица, доматено пюре, ситно нарязани билки и др.
3. Бърза майонеза без яйца
Класическият метод, както вече споменахме по-горе, предполага, че яйцата трябва да са сред основните съставки. Какво да направите, ако този продукт е забранен по някаква причина или не е под ръка? Пригответе майонеза без яйца!
Съставки: 100 мл растително масло, 50 мл прясно мляко, 1 ч лъж. горчица, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. захар, ? ч. лъж. сол.
Приготвяне: Сипете млякото и маслото във висока купа на блендера и разбийте на максимална скорост, докато се сгъсти. Времето за разбиване зависи от мощността на уреда, но средно 30-40 секунди са достатъчни. След като сместа се сгъсти, добавете останалите съставки и разбъркайте отново с блендера. Ароматът на горчица е доста изразен в соса, така че използвайте готова горчица, която наистина ви е вкусна.
4. Веган майонеза, с аквафаба
За тази необичайна съставка, аквафаба, скоро писахме. Това е отвара от бобови растения. Можете да използвате водата, в която сте варили грах, бял боб, нахут: сигурно сте забелязали, че след охлаждане тя се сгъстява. Добър резултат се получава и с течността, от консервиран зелен грах. Имайте предвид, че отварата от нахут и боб няма почти никакъв послевкус в готовия сос, докато зеленият грах ще се усеща ясно.
Съставки: 130-150 мл течност от консервиран грах или отвара от бобови, 350 мл растително масло, 1 ч. лъж. горчица, ? ч. лъж. захар, ? ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. оцет 9% или лимонов сок.
Подготовка: Изцедете течността от буркан с грах или вземете отварата от сварения боб. Сипете го във висока купа на блендер. Добавете горчица, захар, сол, оцет (или лимонов сок). Разбийте малко. Добавете 100 мл масло и отново разбийте. След това започнете да наливате олиото на тънка струя, като продължавате да разбивате на висока скорост. Скоро сместа ще се сгъсти и ще получите бяла, много пухкава и лека майонеза.
5. Ябълкова
Някой ще каже, че това изобщо не е майонеза, но не става въпрос за името! Въпреки че няма яйца и се състои от достатъчно количество ябълково пюре, по консистенция и вкус този сос е много близък до класическата майонеза.
Съставки: 2 средно големи ябълки, 100 мл растително масло, 1 ч. лъж. горчица, 1 ч. лъж. лимонов сок или оцет 9%, 1 ч. лъж. захар, ? ч. лъж. сол, подправки на вкус
Подготовка: Ябълките трябва да бъдат измити, почистени и обелени. След това трябва да бъдат термично обработени: нарязани на ситно и задушени с малко вода, обработени в микровълнова фурна, изпечени във фурната - изберете сами метода. В резултат на това трябва да получим абсолютно меки плодове, които лесно да пасирате. Охладете ги и ги сложете в купата на блендера. Пасирайте ги на пюре. Добавете горчицата, захарта, солта, лимоновия сок и по желание подправки (черен пипер, канела, джинджифил, куркума). Разбийте малко. Добавете маслото към сместа и разбийте, докато стане напълно хомогенна и гладка смес.

Коментари