Вкусни и лесни рецепти за всеки ден

Тиквата е подходяща както за сладки, така и за солени ястия. Ако си мислите, че е трудно да ги приготвите, нищо подобно. Днес първо ще се опитаме да ви убедим колко е полезно тя да присъства често на трапезата ви (ако още не сте убедени) и ще ви предложим няколко вкусни и лесни рецепти.

Тиквата е интересна храна. Много хора се чудят дали е плод или зеленчук. Оказва се, че всички са прави, защото тя спада към интересна група наречена “плодови зеленчуци“.

Сезонът на тиквитте започва от септември и продължава през цялата есен. Опитните домакини я добавят към десерти, варива, сладкиши, яхнии, супи, гювечи - списъкът продължава и продължава. От тиква се прави сок и дори семената й са годни за консумация.

Освен това тиквата е богата на бета-каротин, който стимулира обновяването на клетките, бори се с несъвършенствата на кожата и подобрява тена.

Ако все още се колебаете, ето още 5 причини да си купите тиква:

1. Нормализира работата на сърцето

Тиквата е богата на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и извеждат токсините от тялото. Месестата част съдържа много полезни минерали, като калий например. Нормализира кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

2. Укрепва имунната система

Есенната красавица е богата на витамин Е, желязо и фолиева киселина. Тези вещества имат имуностимулиращ ефект и предпазват организма от сезонни настинки.

3. Детоксикира тялото

Ястията от тиква са лесни за смилане, имат леко слабително и диуретично действие. Фибрите, преминаващи през червата, извеждат токсините от тялото. Тиквеният сок е полезен за хора с чернодробни и бъбречни заболявания.

4. Помага за контролиране на теглото

Тиквата има високи хранителни свойства, но съдържа малко калории (в 100 г - 22 kcal). Съдържа естествена съставка, която стимулира метаболизма и спомага за изгарянето на мазнините.

5. Подобрява зрението

Дефицитът на бета-каротин (витамин А) не влияе най-добре на зрението. Именно тук на помощ идва тиквата – тя намалява риска от развитие на много очни заболявания и предотвратява загубата на зрението при възрастните хора.

Какво може да се приготви

Плодовете се консумират сурови, печени във фурната, добавят се към месни ястия (пилаф, яхния, супа). Можете да направите захаросани плодове или конфитюр от тиква. Тиквените семки се консумират сурови и печени, добавят се към салати и десерти. Тиквеното масло е подходящо за дресинг на зеленчукови салати.

Как да я изберем

Всички сортове тикви са подходящи за съхранение, особено тези с много нишесте. Интересен факт е, че плодовете с времето стават по-сладки и по-вкусни.

Ако искате да ги съхранявате до средата на зимата, купувайте недоузрели. Това по никакъв начин няма да повлияе на вкуса. Ако тиквата е наранена, тя бързо ще се развали и ще започне да гние. Първо използвайте "дефектните".

Оптималният размер е средният, не повече от 3-5 кг. Гигантите са склонни да имат горчив и воднист вкус. Сърцевината трябва да е жълта или ярко оранжева. Колкото по-наситен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието на витамин А. Зрелият плод има твърда кора, която не поддава на натиск. Такава тиква ще се съхранява дълго време у дома.

Как да я съхранявате в апартамент 

Ако живеете в града и нямате хладен зимник, идеалното място за тиквата е остъклената тераса. Препоръчително е плодовете да се покрият с кърпа или салфетка. Избягвайте пряка слънчева светлина. Ако тези условия са изпълнени, тиквата ще си лежи тихо до края на зимата.

Съхранявайте нарязаната тиква в хладилник за не повече от 10 дни. Можете да нарежете пулпата, да я поставите във фризера - това ще увеличи срока на годност до 1 месец.

Има и друг начин - изсушете нарязания плод във фурната и сложете парчетата в платнена торбичка. Изсушените парчета могат да се използват за печене или да ги вземе със себе си за междинна закуска в офиса.

С провансалски билки и чесън във фурната 

Съставки: 1 кг тиква, 3-4 скилидки чесън, 2 ч. лъж. сухи провански билки, сол на вкус.

Приготвяне: Почистете и обелете тиквата. Нарежете на малки парченца и добавете подправките и смачкания чесън. Подправете със сол и растително масло и разбъркайте. Печете във фурната за 20 минути на 200 градуса. Вечерята за цялото семейство е готова!

Чипс със сирене или червен пипер 

Продукти: 1 кг тиква, 1 суп. лъж. сушен чесън, 1 суп. лъж. сух червен пипер, 150 г твърдо сирене или кашкавал, зелени подправки по избор, сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете тиквата на малки кубчета, поръсете обилно и разбъркайте добре. Поставете парчетата в тава за печене, върху хартия, като ги разпределите равномерно на един слой. Печете във фурната за 15 минути. Преди да сервирате, поръсете чипса с настъргано сирене и ситно нарязани зелени подправки.

Крем супа с бекон и билки 

Съставки: 700 г тиква, 1 средно голям морков, 3-4 картофа, 200 г пушени гърди, 1 глава чесън, зелени подправки по избор, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Поставете обелените морков, картофи, чесън и тиква в тава за печене, подправете със сол и черен пипер. Поръсете със зехтин и разбъркайте. Печете във фурната на 200 градуса за 30 минути.
Запържете нарязаните гърди в сух тиган до хрупкавост. Прехвърлете изпечените зеленчуци в тенджера, залейте с вода и оставете да заври. Разбийте с пасатор и сервирайте заедно с гърдите.

Салата Винегрет с гъби 

Съставки: по 200 г варени зеленчуци (цвекло, картофи, моркови), 150 г обелена и почистена тиква, 100 г мариновани гъби, 100 г консервиран зелен грах, 100 г кисело зеле, половин глава червен лук, 40 г растително масло, 40 г дижонска горчица, сол и черен пипер на вкус.

Подготовка: Сварените зеленчуци и гъбите нарежете на големи кубчета. Смесете растителното масло, солта и черния пипер и разбъркайте добре, до получаването на емулсия. Запържете тиквата в тиган, докато омекне. Нарежете червения лук, смесете със соса, след това добавете зелето и всички нарязани зеленчуци. Разбъркайте добре салатата и удивете гостите си!

Мармалад 

Съставки: 1 кг обелена и почистена тиква, 500 г захар, половин лимон или портокал.

Подготовка: Сварете за 10 минути нарязаната на кубчета тиква, след което я разбъркайте с пасатор до гладка смес. Добавете захар и лимон, оставете на котлона, на слаб огън, още 40-50 минути. Готовата смес лесно ще се отделя от страните на тенджерата. Сложете мармалада върху пергамент и оставете десерта да се суши 3 дни. Нарежете на парчета и поръсете с пудра захар. Процесът е продължителен, но си заслужава.

Тиквени кифлички 

Съставки: 100 г тиква, 80 мл вода, 3 г суха мая, 300 г брашно, 50 г масло, захар и сол на вкус.

Подготовка: Смесете брашното и маята в дълбока купа. Сварете тиквата, прибавете маслото и пасирайте с блендер. Добавете сухата смес към тиквената маса, омесете тестото и оставете да втаса за 3 часа. Разделете на 4-5 парчета, оформете кифличките и печете в предварително загрята фурна до златиско-кафяво.

Запеканка 

Съставки: 700 г тиква, 2 яйца, 3 г суха мая, 300 г пшенично брашно, 65 г оризово брашно, 200 г заквасена сметана, 10 г масло, захар, сол, канела и ванилия на вкус.

Подготовка: Сварете тиквата и пасирайте с блендер до гладка смес, добавете заквасената сметана. Отделно разбийте яйцата, солта, захарта и подправките. Смесете всичко заедно, добавете брашно и разбъркайте внимателно. Намажете тава за печене с масло и изсипете сместа. Печете във фурната до златиста коричка.

Пълнена тиква на фурна 

Съставки: 2 кг тиква, 500 г телешко месо, голяма глава лук, чушка, 3 скилидки чесън, 50 мл зехтин, смлени подправки (кимион, куркума) - по 2 супени лъжици всяка, захар, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разрежете тиквата наполовина. Почистете от сърцевината, заедно със семките. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Печете във фурната за 30 минути. Запържете лука и чесъна в тиган и добавете подправките и смляното месо. Пържете до готовност.
Извадете тиквата от фурната. Внимателно с лъжица издълбайте пулпата и я смесете с месото.С получената смес напълнете тиквата и сервирайте.

Салата със сирене 

Съставки: 200 г тиква, 100 г сирене фета, 20 г маслини, 1 ч. лъж. сушени средиземноморски билки, 50 мл зехтин, захар, сол и черен пипер на вкус.

Подготовка: Тиквената салата се приготвя много бързо – нарежете пулпата и сиренето на големи парчета. Смесете със зехтина и подправки. Прехвърлете сместа върху чиния, украсете с маслини, черен пипер и сол. Добър апетит!

Каша с просо и ориз в мултикукър 

Съставки: по 120 г ориз и просо, 300 г обелена и почистена тиква, 500 мл прясно мляко, 50 г масло, захар и канела на вкус.
Подготовка: Изплакнете ориза и просото, а тиквата нарежете на малки кубчета. Загрейте канеленото мляко, но не го оставяйте да заври. Смесете тиквата, ориза, просото и млякото в купата за мултикукъра и сложете парче масло отгоре. Гответе на режим "Овесена каша" до пълно сваряване - около 30-35 минути. Вкусната закуска е готова!

Бонус: тиквено лате 

Съставки: За най-уютната напитка на есента ще ви трябват 100 г тиква, 2 суп. лъж. захар, половин чаена лъжичка канела, кафе с мляко, сварено по ваш вкус.

Приготвяне: Първо пригответе тиквения сироп - изпечете нарязаната на парчета тиква във фурната до омекване и разбийте с пасатор със захар и канела. Поставете сместа в тенджера и сварете за 15-20 минути, докато се сгъсти. Направете кафе и добавете тиквен сироп. Разбийте млякото на пяна (ако искате можете да добавите сметана). Сипете го внимателно върху кафето и не забравяйте да направите снимка!