Есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта. Както е известно, лозовият храст е много сложна и мощна структура, която черпи много вещества от почвата.

За съжаление, не можем да повлияем на климата, но сме в състояние да насочим цялото си внимание към въвеждането на необходимото количество хранителни вещества в почвата.

Всяка година гроздето извлича най-полезните елементи оттам, оставяйки почвата обедняла, което от своя страна има отрицателно въздействие за следващия сезон.

Азот, фосфор, калий - това е основната диета, но и още някои елементи трябва също да присъстват в почвата - калий, калций, желязо, манган, цинк, мед и други.

Липсата на някои от елементите се пренебрегва, но може да има много негативен ефект върху по-нататъшното развитие на лозата.

Азот е необходим за почти всички части на растението за добър и правилен растеж и развитие. Той е част от протеините.

Фосфорът е важен за цъфтежа.

Калият дава устойчивост на студ и заболявания. Влияе и върху степента на зреене на плода и пръчките, подобрява вкусовите характеристикa.

Основното хранене наесен може да се направи чрез канавка около храста - до три педи и там се внасят необходимите вещества. През втората година при млади лози най-добре е да се добавят торове и в течна форма.
Веднъж на всеки три години компостът е много полезен - около 7 килограма на квадратен метър.

Има и друг вариант за минералното торене наесен. Може да добавите под една лоза: 20 г азотни торове и 10 г суперфосфат. На 50 см от храста се копае канавка, дълбока около 35 см, внасят се минералите и се напълва с вода и с пръст.