Торене, обработка, санитарна резитба и почистване

* Започва санитарната резитба на овощните дървета. С нея се премахват наранените и болни клони, които вече ясно се разпознават.

Обират се мумифициралите по клонките плодове, както и всички окапали на земята, тъй като са носители на зарази и убежища за неприятели.

* През есента се прави основното торене, което определя растежа и плододаването на дръвчетата през следващата година. За целта преди обработката се разпръсква оборски тор, както и фосфорни и калиеви торове.

Азотният тор е препоръчително да се внесе няколко пъти през годината, като през есента се тори с до 1/3 от предвидената норма.

* Извършва се есенна обработка, с която се унищожават част от зимуващите в почвата причинители на болести - струпясване, червени листни петна и други неприятели - плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки и други.

Напомняме на начинаещите овощари, че дълбочината на обработката е в зависимост от типа на подложката на дръвчетата.

- При подложки, които растат по-силно и имат и по-дълбоко разположена коренова система - се обработва на 25-30 см.

- При слаборастящи подложки - не по-дълбоко от 10-15 см.