Следете за увеличение на популацията на полската полевка

МЕСЕЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През октомври агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми и валежи за месеца. На много места в полските райони дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

В началото на есента в по-голямата част от полските райони отсъстваше влага в 50-см почвен слой, а в 100-см – почвените влагозапаси са оскъдни, под 50% от ППВ (агростанциите: Бъзовец, Новачене, Борима, Силистра, Сандански, Любимец, Сливен, Чирпан Карнобат). На много места в страната продължителната суша бе причина за пропускане на агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица.

Падналите валежи в края на септември в югозападните райони подобриха условията за провеждане на сезонните почвообработки. В останалите райони от страната подобрение на условията за предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица, ечемик и пшеница, се очаква в края на първото десетдневие на октомври, когато се прогнозира повишена вероятност за валежи.

През октомври са агротехническите сроковете за сеитбата на зимните житни култури. През първото десетдневие е оптималният срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморското крайбрежие.

След очакваното хладно за сезона време през повечето дни от първото и второто десетдневие, през третото - прогнозираните температури, около и над нормата за периода, ще ускорят развитието на засетите есенни посеви в районите, където влагата не е ограничаващ фактор. В края на месеца при засетите в средата на октомври зимни житни култури ще се наблюдава поникване. Фаза трети лист ще преобладава при посевите засети в началото на октомври.

Прогнозираното относително сухо и топло време през третото десетдневие ще бъде предпоставка за увеличение популацията на полската полевка – един от опасните вредители при зимните житни култури. В края на месеца есенните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна своевременна борба с разрешените за целта родентициди (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите).

В края на октомври условията ще бъдат подходящи за някои фитосанитарни дейности при овошките. Ябълковите и крушовите насаждения, които са нападнати от струпясване, е необходимо след прибиране на плодовете, в началото на листопада, да се третират с 5%-ен разтвор от карбамид за редуциране на заразата. При костилковите овощни видове срещу причинителите на сачмянка, ранното кафяво гниене и къдравост по прасковата се препоръчва, след масовия листопад, пръскане с 2%-ен бордолезов разтвор.