Изкушаващо е да ги изплакнете и подсушите бързо, но солта и мръсотията, които се натрупват, могат да навредят на любимеца ви

Независимо дали вали дъжд, сняг или просто е мръсно навън, нищо няма да попречи на кучето ви да иска да се забавлява на открито. Това означава, че трябва да сте готови да почистите всичко, което вашият любимец събере с лапите си. И то преди да го внесе в дома ви или още по-лошо - да му причини вреда.

1. Обувки/ботуши 

Да, има ботуши за кучета. И това всъщност е един от най-лесните начини да защитите лапите на любимеца си от атмосферните влияния. Северните породи като Сибирско хъски ги носят, докато теглят шейни, за да предпазят краката си от лед и сняг. Може да отнеме малко време, докато кучето ви свикне да носи ботуши или обувки, но с търпение и награди повечето животни се адаптират отлично.

2. Кърпички

Кърпичките за кучета или други влажни кърпички, обозначени като безопасни за домашни любимци, могат да помогнат за бързото почистване на кални, пясъчни или солени лапи и са удобни за носене в чанта, ако пътувате. Може да се наложи обаче да прибегнете до топла насапунисана кърпа за сериозни проблеми.

3. Баня

Нищо не почиства лапите на вашето куче по-добре от банята. Въпреки че не е нужно напълно да мокрите любимеца си, измиването на лапите му старателно, за да се отстранят замърсяванията или вредните вещества като солта по пътищата, понякога е не просто най-добрият, а единствен вариант. Ако имате малко куче, може да успеете да направите това дори на мивката. Просто не забравяйте да подсушите лапите добре преди да пуснете четириногия си приятел от банята.

4. Проверете между пръстите на краката 

Изкушаващо е да изплакнете и подсушите лапите бързо, за да можете да преминете към следващото нещо в графика си. Въпреки това, солта и мръсотията могат да се натрупват между пръстите на вашето куче, около и между възглавничките и под ноктите, което води до дразнене. Внимателно разделете пръстите на любимеца си, докато почиствате, за да проверите за остатъци, след което подсушете добре.

5. Дръжте кърпа под ръка 

Пухкавият сняг е забавление за кучетата, но може да остави мокри следи във вашия дом. Бързото подсушаване с кърпа може да помогне за този казус и да попречи на любимеца ви да се подхлъзне по пода.

6. Премахване на снежни топчета

Снегът бързо се превръща в ледени топчета между възглавничките на краката на вашето куче. Те му причиняват дискомфорт и го излагат на риск да се нарани, когато ги маха. Може да изскубне козина заедно с тях, но има опасност и от поглъщане на вредни химикали като размразяващо средство или пътна сол.

Вместо да издърпате ледените топчета, намокрете кърпа в топла вода и масажирайте леко ледената подложка, за да се стопи и падне леда. Ако имате по-дългокосместа порода, можете да предотвратите образуването на снежни топчета, като накарате професионалист внимателно да подстриже козината между възглавничките на кучето ви.

7. Проверете за порязвания

Почистването на лапите на вашето куче е чудесна възможност да проверите за порязвания, ожулвания или сухи и напукани възглавнички. Сухият въздух в дома ви и студеният въздух навън могат да причинят напукване на лапите, което е неприятно. Ледените условия също могат да доведат до порязвания и ожулвания, за които, ако се налага, се посъветвайте с ветеринарен лекар.