Настъпи сезонът и на соковете за зимата. Има ценни рецепти, които не са за пропускане и трябва да бъдат опитани, ако разполагате с грозде от асмата и не можете да го изядете, колкото и да се стараете.
Много домакини често търсят изпитани рецепти за домашно приготвени компоти, сокове и други напитки.

Днес искаме да представим на вашето внимание проста рецепта за естествен гроздов сок, който през зимата може да се разрежда с вода и да се пие.

Гроздовият сок за зимата е доста концентриран, така че вкусът и ароматът му са много богати. Поради собствената си висока киселинност, той се съхранява много добре. Като не е наблъскан с консерванти, оцветители и други вредни вещества, които избягваме.
Съставки като вода и захар дори не са задължителни, всичко зависи от сладостта и сочността на пресните зърна.

Този сок ще приготвим и със, и без помощта на сокоизстисквачка.
Пригответе си например 7 кг грозде, 500 мл вода и 400 г захар.
С тези съставки ще имате над 20 порции. Сокът става много по-хубав, когато се използва смес от зелено и червено грозде.

Първо измийте гроздовите зърна, като оставите само здравите.
Ако използвате сокоизстисквачка, се получава приятна каша, в нея участват и семките, които между другото са полезни.
Оставете да престои един час - така пяната ще се сгъсти и ще бъде възможно да я премахнете и прецедите сока.

В зависимост от мощността на вашия електрически уред, сместа може да е с различна степен на влага, но във всеки случай остава доста сок. За да влезе всичко в употреба, прибавете 500 мл вода и разбъркайте добре.

Сложете в тенджера и оставете да заври. След това масата трябва леко да се охлади и тогава я изстискайте с марля или тънка кърпа.
Правете го с гумени ръкавици, иначе ръцете ви ще сърбят дълго време, защото гроздето е с много високо съдържание на естествени киселини.
Ще получите поне 4 литра най-ароматния и чист гроздов сок. Изсипете захарта в тенджерата със сока и я сложете на огъня. Не е необходимо сокът да се вари - достатъчно е да се затопли до 85-90 градуса. Това не е трудно да се определи - когато сокът започне да издава един особен шум и се приготвя да заври, можете да го свалите.

Не забравяйте да подготвите бурканите, те могат да бъдат стерилизирани по всеки удобен за вас начин. Някои кулинари използват за целта микровълновата фурна - отнема около 7 минути за 1 половин литров буркан с 50 мл вода. А капачките се сваряват в тенджера за около 5 минути.

Изсипете горещия сок в бурканите, затворете и ги обърнете. След като се охладят, ги наредете в избата, мазето или тавана.
Домашно приготвеният гроздов сок е готов за зимата.
Хареса ли ви рецептата? Споделете с нас.

Получената каша иска добро изстискване
Получената каша иска добро изстискване