До началото на жътвата от есенните посеви се очакваха добри добиви, доближаващи до максималните, получени през 2017 г. Обаче необикновените по честота, продължителност и количество валежи през юни и юли, съпроводени с бури, наводнения и градушки, забавиха жътвата, понижиха добива и влошиха качеството на пшеницата. Наред с пораженията от болести, полягане на посеви загуби от наводнения и градушки, необичайно по размери за нашите условия придоби преджътвеното покълване на пшеницата върху класовете.

В последните години все повече се утвърждава представата, че промените на климата се изразяват не толкова с глобално повишение на температурата, колкото със зачестили климатични екстреми, които поставят угроза за световното земеделие

Необичайно меката зима в съчетание с хладна и дъждовна пролет, обусловиха получаването на посеви от пшеница, обещаващи рекордни добиви с добро качество.

Преджътвеното кълнене на семената се получава, когато жътвата на зрелите посеви се забави и в резултат на продължителни или многократни дъждове или тежки роси семената започват да покълват върху класа.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 13 септември.