За есенно лозе изберете внимателно вашата, а как да изчислите и броя на лозите

Мястото за лозе се подготовя още от август или в началото на есента, тогава се риголва.

Площта до момента на засаждането се оре перпендикулярно на риголването на дълбочина 25-30 см. След това се обработва чрез култивиране няколко пъти, подравнява се и се маркира.

Възприети и основни са 3 форми на засаждане - квадратна, правоъгълна и шахматна.

Коя форма за къде е подходяща

Квадратната е подходяща за лози с чашовидна формировка и позволява обработката да е в двете посоки - на кръст.

Правоъгълната се прилага предимно при формировки с изградена телена конструкция.

Шахматната е за наклонени терени - това е защото е основно средство за борба с ерозията.

Основните фактори, от които зависят разстоянията на засаждане са климатът на района, почвата, сортът и формировката на лозите.

Решаващо значение за разстоянията в реда има сортът - винен или десертен. А за разстоянията между редовете е най-важен начинът на отглеждане.

Гъстотата на засаждане пък се определя от разстоянието между редовете и лозите в реда. От нея зависи хранителната площ на една лоза и броят на растенията в декар.

При правоъгълната форма броят на лозите се изчислява с формулата Х= 1000:а.б

В нея "а" е разстоянието между редовете," б"- разстоянието между лозите в реда.

Когато те ще бъдат отглеждани нискостъблено с подпорна конструкция и ще се обработват на ръка, е подходящо между редовете да се оставят 1,30 - 1,50 м и между лозите в реда 1,20 - 1,30 м за винените и 1,40 - 1,50 м - за десертните сортове.

По-големи са разстоянията, когато сортовете са по-силнорастящи и почвата е богата.

При средностъблените формировки и обработка на ръка междуредовите разстояния се увеличават до 1,70 - 1,80 м, а в реда се запазват.

При високостъблени и механизирано отглеждане редовете да са 2 - 3 м един от друг, а в реда разстоянията да са над 1,20 м.

Асмовидно отглежданите лози се засаждат на по-големи разстояния - 2,50 - 3 м между редовете и 2 м между растенията. Когато са в един ред между лозите да има 1.50 м.

Най-добре слънцето огрява редовете в посока север - юг.

На места със силни ветрове редовете да са по посока на ветровете. Върху наклонени терени редовете са по хоризонталите, а при гравитачно напояване - по посока на движение на водата.