За доброто презимуване на първо място е качеството на хранителните запаси, напомнят на начинаещите пчелари от to-bee.blogspot.com.

Опасността пчелите да бъдат зазимени с манов мед произтича от трудното му разпознаване, особено от страна на младите пчелари. Счита се, че на няколко години се създават условия за събиране на манов мед (около 4 години).

Подхранването със сироп води до разреждане на мановия мед със сиропа и намаляване на вредното му въздействие при зимуването. Оптималното количество е 5-6 кг сироп в съотношение 2:1. Повече не би следвало да се дава, за да не се затруднят пчелите с преработването му. По-малко (до 2 кг) е недостатъчно за целта на това подхранване. Към сиропа на 1 л се добавя и 1 ч.л. ябълков оцет, който играе ролята на консервант. За да се намали износването на храносмилателните органи на пчелите от преработката на сиропа към него може да се добави цветен прашец. Подхранването става в периода август - септември.

Друг вариант е да се подменят питите с манов мед с пити, които са предварително прибрани през месеците май, юни или изцяло да се подмени меда със захарен сироп.