Най-големият проблем според мен в пчеларството е неграмотността на пчеларя. И то не визирам грамотността по отглеждането на пчелите, а неграмотността по отношение на действащите закони, смята Павлина Кесерджиева, пчеларка от Айтос.

Пчеларите не знаят на какво да се осланят, как да се защитят и как да си търсят правата. Това беше и една от причините, поради които в началото на 2018 г. заедно с пчелари от Бургаска област се обединихме в сдружение с нестопанска цел (СНЦ) в обществена полза под названието Пчеларско сдружение Бургас, обяснява тя. През зимния и пролетния сезон организирахме лекторска част, където гости ни бяха университетски преподаватели, ветеринарни лекари  - практикуващи пчелари, и доказали се пчелари от цялата страна.

През пролетта на 2018 Пчеларско сдружение Бургас, съвместно с ОД "Земеделие"- Бургас и Тракийския университет организирахме пчеларски курс. 20-ита на пчелари завършиха успешно 150-часов курс по пчеларство и получиха документ за правоспособност. Лектор на курса беше проф. Иванка Желязкова- светило в областта на съвременното пчеларство.

А основен проблем в началото на пролетта бяха нерегламентираните растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, разказва за работата на Пчеларско сдружение Бургас Павлина Кесерджиева.