Правила за лятно поливане

10 август 2018
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
13716
 

* Отговаряме на Генади Иванов от Варна

Драга редакция, въпреки че сме в много влажна година, бих искал да ми обясните какви са правилата за лятното поливане на едно малко лозово стопанство или лозов масив. Благодаря ви предварително, пише ни Генади Иванов от Варна.

Отговор:

За стопаните е най-важно да знаят, че лозята през лятото винаги трябва редовно да се поливат, когато има възможност за това.

Особено чувствителни за тях са летните горещини, които много бързо могат да им навредят.

В зависимост от насаждението, най-добре е за целта да се прокарат бразди на 50 см, успоредно на редовете, на дълбочина 15 - 20 см и широчина 30 - 40 см.

Добре е разстоянието между браздите да е 60 - 70 см до един метър в зависимост от типа на почвата.

Поливната норма е 60-100 литра на кв. м.

Внимание! За да се запази високото качество на гроздето от десертните и бели сортове, поливките се преустановяват 30 дни преди гроздобера, а за червените винени сортове - 40 - 50 дни преди гроздобера.

В личния двор асмите много по-лесно могат да бъдат редовно поливани.

Стопаните би трябвало да спазват същите правила, които сеотнасят и за масивите, и за по-малките лозови стопанства. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
18783
0

Това ни разказаха от дунавското село Станево, където само така спасяват гроздето В дунавското село Станево от община Лом тези дни научихме много ценен опит, които ни разказаха стопаните.

5562
0

* Това помоли нашата читателка Стефка Крачанова от гр. Шипка, Старозагорско Родовитостта на лозите от този сорт е висока. От декар се получават 1500 до 2000 кг грозде.

2178
0

* Там е важна консумативната зрялост Технологичната зрелост на гроздето е тази, при която то има най-високи вкусови качества, съчетани с красив външен вид на грозда.

5337
0

По-неприятно е, ако по него има плесен Нищо, че е рано, съдовете за виното вече е редно а се подготвят. Хубаво вино може да стане само в безупречно чисти съдове Да знаете,

7056
0

Редно е предварително да го обработите Въпрос: Купих ново дъбово буре, но пропуснах да попитам какво трябва да направя, за да сложа в него хубавата ракия, която произвеждам.

Още от Фермер
477
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1035
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа