Как се запазва плодова каша за по-дълго

05 август 2018
В лозята
0
17028
1 2 3
 

Ако не се изварява веднага

Читателят Георги Нейков от Стара Загора ни е задал няколко въпроса.

Първият е за запазване на плодова каша, защото ще отсъства дълго време.

Отговаряме:

Ако искате да запазите плодовата каша от ябълки, която не можете да изварите веднага и не желаете в нея да се възбуди алкохолна ферментация, то най-подходящият начин за целта е да прибегнете и до използването на подходящ антисептик.

Ако искате да опазите материала за по-дълго време, в домашни условия можете да се възползвате от серен двуокис в доза 1-1,5 г за 1 кг каша.

За по-голяма сигурност и от голямо значение е много доброто размесване на серния двуокис с кашата.

Тя трябва да се постави в съд, който да се покрие плътно с найлон и капак.

Редно е да се държи в помещение с постоянна ниска температура.

Как после ще се възбуди ферментацията

Първо кашата ще трябва да се десулфатира - да се изгони свободния серен двуокис.

В домашни условия за това може да се направи леко загряване на кашата - примерно до 40 градуса върху тих огън при постоянно бъркане.

Края на операцията можете да установите чрез вдишване над тавата - не бива да долавяте дори и лек дъх на серен двуокис.

След това кашата трябва да се охлади - да стигне до температура 25 градуса.

Чак тогава се прехвърля в съда за ферментация. Съдът непременно да се постави в помещение с постоянна температура от 20°С.

Ферментацията

Тя може да се проведе с хлебна мая - 1 г на 1 кг каша. Маята се размива в хладка вода /около 35°С/ в съотношение 1:5 - 100 г мая в 1/2 л вода.

Отделят се от кашата 4-5 л сок, в който при постоянно бъркане се добавя маята.

Размесва се интензивно и се внася, разбърква се, покрива се с найлон и се оставя да ферментира.

Ежедневно трябва да се проверява, а за ускоряване може да се бърка по 1 път на ден.

Втори начин

Ферментацията може да се проведе и със сухи дрожди. Такива се използват във винопроизводството.

Дозата е 20 до 40 г за 100 кг каша.

Преди използване дрождите се реактивират чрез внасянето им в хладка вода в съотношение 1:10 - 50 г дрожди в половин литър вода.

Задържат се 20-30 минути, след което се внасят в 8-10 л сок, отделен от кашата - размесват се добре и се внасят обратно в кашата. Много хубаво се разбърква, съдът се покрива плътно и се оставя за ферментация при ежедневен контрол.

След приключване на ферментацията, материалът се изварява веднага.

Същият наш читател ни е задал и въпросът къде според нас е най-правилно да се съхранява ракия, отлежала в дървен съд и налята в стъклен? В изба или над земята?

Отговаряме:

В дървения съд ракията се е оцветила и е формирала добри вкусови качества. Когато се съхранява в стъклен съд тя не се променя! Запазва се такава, каквато е налята!

Независимо от това помещението трябва да е защитено от пряка слънчева светлина и да е с постоянна сравнително по-ниска температура в границите на 10-12 до 15-16°С. Без значение е къде - в изба или над земята!

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13401
0

Подготовката е от август с дълбока оран Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място - това е първото и най-отговорно мероприятие.

13680
0

* От листата на лозарския институт в Плевен От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство.

41814
0

Полиетиленови пликове дават ефект при малко лозе или асма Дъното на полиетиленови пликове с размери 30 на 40 см се пробива до размера на грозда, той се вкарва вътре отдолу нагоре,

24075
0

Споделен опит на наш читател Писмо от читател: В стъкларските работилници се намират винаги изхвърлени изрезки от огледала. Те се нарязват на парчета с размери около 4-5 см на десетина сантиметра.

17091
0

Всеки лозар знае, че от бързото и навременното прибиране и бързото оползотворяване на обраното грозде, зависят крайните резултати от положения труд. Гроздето се бере в технологична зрелост,

Още от Фермер
459
0

Ето това малко същество (спадащо към клас паякообразни), приличащо на рак – акарът вароа (с размери 1х2 мм), постави на колене много пчелини по целия свят: от малки, любителски,

1026
0

Властите на южния шведски град Векшьо разрешиха на фермерите да извеждат кравите си на нудисткия плаж на езерото Ветерн, за да се разхлаждат, съобщи The Local.

504
0

За да се избегне разпространението на причинители на инфекции изолаторът в свинефермата трябва да бъде напълно отделен от останалите помещения. Освен това изолаторът трябва да отговаря на следните

225
0

Американски учени от университета Корнел създадоха микроскопични зърна, които ефективно възстановяват хепарина - съставка, използвана като фармацевтичен кръвен разредител от селскостопански животни.

981
0

Отглеждането на фъстъци като втора култура в уплътнено сеитбообръщение в последно време добива все по-голямо значение за фермерите, занимаващи се с това начинание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лицензът на компанията "Олимпик" е отнет заради сделки през 2017 г. Те са повлияли на баланса му към края на годината - покупка на застраховател в Бразилия за 150 млн. евро. както и друга сделка за 24 млн. евро. Одиторите на застрахователя са оценили, че тези активи не могат да бъдат приети на тази стойност.

Започна извънредното заседание на парламента, на което ще бъде изслушан премиера Бойко Борисов за проблемите с Търговския регистър и се обсъжда казуса с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик". 169 депутати участват в заседанието. В кулоарите на парламента Ралица Агайн обяви, че подава оставка като зам-шеф на Комисията за финансов

Националният селекционер Петър Хубчев съобщи футболистите, играещи в чужбина, за предстоящите двубои от Лигата на нациите срещу Словения (в Любляна на 6 септември) и Норвегия (в София на 9 септември). Повиквателни за първите мачове от новия турнир получиха: Пламен Илиев (Астра, Румъния) Васил Божиков (Слован Братислава,

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа