Родните се премахват сега

От подложката на засадената лоза или от резника покарват няколко етажа корени.

Тези, които са разположени най-близко до повърхността на почвата се наричат повърхностни корени. Към тях се отнасят и корените, покарали от присадника /калема/, които носят наименованието росни корени.

Тъй като росните корени са нежелателни при младите лози трябва да се отстраняват. Ако това не се направи, те се развиват за сметка на основните стъпални корени, които имат главната роля да хранят и поят лозата.

Росните корени на лозите до тригодишна възраст се отстраняват сега, това се отнася и за единично засетите лозички, които растат в дворовете.

Обикновето това се прави във втората половина на месец август.

Как се действа

Лозичките се разкриват до две трети от дължината , което е малко трудоемка работа. С ножица или с остро ножче се премахват всички тези повърхностни коренчета.

През август лозарят всъщност прави това за втори път, защото първия път росните коренчета се отстраняват още по времето, когато филизите са започнали да пускат мустаци - при дължина около една педя.

След това лозичките се заравят, но през август купчинките им не се възстановяват, а се оставят в разкопан вид до есента. Това се прави с цел закаляване на младите леторасти.