* Поливайте редовно, подхранването не е задължително

Копривката не изисква много грижи. Всъщност е доста лесна за отглеждане. Основни изисквания за отличното ѝ представяне са: богат на хранителни вещества субстрат, редовни поливки и шарена сянка.

Е, всяко правило си има изключение, а копривката го прави по отношение на светлината. Дори да е засадена на място, пряко огрявано от слънчевите лъчи, тя няма да ви разочарова.

Подхранването не е задължително. А, ако се търси само декоративният ефект на листата, когато зацъфти, цветовете може да се премахнат без проблем. И без това те нямат голяма декоративна стойност. Тук е важно да споменем, че растението се размножава по-лесно чрез резници, отколкото със семена. Още една причина да не се държи на цветовете.

За размножаването на колеуса е достатъчно да се вземе резник с няколко листенца и да се потопи във вода. До седмица-две ще се развият коренчета. А новото растение ще е напълно идентично с майчиното. За да се сгъсти по-бързо и да образува малко храстче, е нужно да се прищипе връхчето. След това копривката расте бързо, което трябва да се има предвид, ако се засажда в комбинация с други цветя.

Копривката е идеална за шарен килим от различни сортове и цветни комбинации, пъстър бордюр до някоя алея или просто като акцент в градината или в по-голяма саксия.