Само за периода 7-13 юли в Румъния са регистрирани 64 огнища на африканска чума по свинете (АЧС), показва бюлетинът на OIE (Световната организация по здравеопазване на животните).

Припомняме, че за 2017-2018 г. в европейските страни и в частност в ЕС се наблюдава разширяване на неблагополучните за африканска чума по свинете територии и увеличаване на броя на поразените от смъртоносното заболяване свине - диви и домашни. На практика почти всекидневно се регистрират нови огнища в Полша, Латвия, Литва, Естония и Молдова. Успоредно с това, след като затвърждава своя трансграничен характер, само от май 2017 до май 2018 г. смъртносната за свинете инфекция се е разпространила в още 3 държави от ЕС, а именно в Чехия, Унгария и Румъния. След проведени разследвания за основн причина за пренасяне на инфекцията е признат износът на заразена свиневъдна продукция от територията на Украйна. Под реална заплаха се намират свиневъдството и епизоотичното благополучие за африканска чума по свинете на Словакия и Австрия, а вече и на България.

Според официално представените данни на компетентните органи на OIE в неблагополучните за АЧС тритории показват тенденция към увеличаване на броя огнища на инфекцията в отглежданите в слабо защитени в биологично отношение стопанства популации домашни свине. Това е свързано на първо място с традиционното за страните от Източна и Югоизточна Европа отглеждане на свине в тип заден двор, с практикуването на свободно отглеждане на свинете, на клане на свине в двора, на изхранването на термично непреработени хранителни остатъци и др.

Пролетно-летният период също се отрази отрицателно на развитието на ситуацията. Именно тогава активно се купуват, транспортират (включително без ветеринарни документи) малки прасета. Освен това в горските площи се наблюдава активно свободно движение на диви свине (с достатъчно висока плътност), които са потенциални преносители на вируса на АЧС. Особена е и ролята на активното движение на хора (шофьори, туристи, посещения при роднини и др.) от неблагополучни за АЧС държави в различни страни от ЕС.

Експерти прогнозират, че разпространението на АЧС в западна посока на територията на ЕС ще се запази и в близките години ще се увеличава.