Мариян Маринов планира увеличаването ѝ, както и създаване на 10 дка със сливи

 

Жени Владинова с. Глава, общ. Червен бряг

От 2017 г. Мариян Маринов стопанисва ябълкова градина, а тази година кандидатства по програмата "Млад фермер". Подпомагането е два пъти по 25 хил. лв. Изискванията са да имаш над 30 точки, а той има 42,5, декарите трябва да са 20, да наемаш и работник.

На втората година трябва да увеличиш градината с още 6-7 дка. Тогава младият фермер получава и втората сума от 25 хил. лв. С отпуснатите пари трябва да купи и техника - мотофреза или трактор. И това е всичко, общо взето, обяснява Маринов, останалото е много работа.

По изискванията на мярката той няма притеснения - покрива ги. По-скоро се притеснява от това, че не може да си увеличи градината. В момента има 22 дка, от тях 12 дка с ябълки и 10 дка сливи. Обаче трябва да увеличи ябълките с още 6 дка, които засега ги няма, защото за земята, която ще купи, му искат по 2000 лв./дка.

Как се справя може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер", който от днес е на пазара.

С трактора Мариян разчиства дворовете, които подготвя за засаждане на овошки. И отново разчита на помощта на сина си Светослав.
С трактора Мариян разчиства дворовете, които подготвя за засаждане на овошки. И отново разчита на помощта на сина си Светослав.