При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.
Азотът
Необходим е главно за растежа. При недостиг гроздето и леторастите остават по-дребни и недоразвити, а листата придобиват жълтеникав оттенък.
Излишъкът му пък предизвиква много буен растеж, а листата остават интензивно зелени до късно есента.
Вярно, зърната стават по-едри, но по-воднисти и по-често се нападат от сиво гниене.
Пръчките недозряват и са по-чувствителни на студ в идващата зима.
Виното по-трудно се избистря и е предразположено към заболяване.
Фосфорът
Особено е необходим по време на цъфтежа. Спомага за по-доброто узряване на пръчките и гроздето, така подобрява и качеството на виното.
При недостига му добивът намалява, а растежът на леторастите и листата отслабва.
Калият
Много е необходим на лозовото растение през периода на узряване на гроздето и пръчките.
Спомага за натрупване на повече захари и за по-добро узряване на пръчките. Повишава и студоустойчивостта.
При недостига му листата в началото на есента потъмняват и стават чупливи.
Органични торове
Оборският тор се внася по 3-4 тона на декар през 2-3 години. Когато не достига, може да се внасят по 2 тона с добавка на 30-40 кг суперфосфат и 25-30 кг калиева сол на декар. да се тори с с разложен оборски тор.
Птичият тор е много по-богат на хранителни вещества и се използва в по-малки количества - 250-300 кг на декар. Преди да се внесе в почвата, да се разрежда с вода и да се оставя да ферментира 10-15 дни.
Компост може да попълни недостига на органични торове. За компостиране може да се оползотворят най-различни растителни отпадъци, като лозови листа и леторасти, стъбла на зеленчукови растения, цвеклови листа, листа от овощни дървета и много др.
От събраните отпадъци, наредени на пластове по 20-25 см, се изграждат купчини, високи до 1,5 м. Всеки пласт се покрива с малко пръст и се залива с вода или с торова течност. Отгоре и отстрани купчините също се покриват с пръст. След 6 до 8 месеца растителните отпадъци изгниват и компостът е готов за използване.
Когато стане дума за дозиране:
От азотните торове най-често се внася 20 кг амониев нитрат на декар.
От фосфорните торове обикновено се използва суперфосфат - 50-60 кг на декар.
От калиевите торове се предпочитат калиев сулфат и калиев хлорид - по 20-30 кг на декар.
Като калиев тор служи и пепелта от изгарянето на лозови пръчки, слънчогледови стъбла, слама, дърва и други растителни остатъци. Събраната пепел се пази на сухо и се употребява по 60-100 кг на декар.
Запасяващо торене - кога
Какви са нормите
Торенето на мястото, определено за лозе, което се извършва едновременно с риголването, е известно като запасяващо.
Нормите при него са високи - 4-5 тона обрски тор, като към него се прибавят до 150 кг суперфосфат и 80-100 кг калиев сулфат на декар.
При липса на оборски тор запасяващото торене може да се извърши само със суперфосфат - 180-200 кг и калиева сол - 120-150 кг на декар.
Подходящи са праховиден суперфосфат, костно брашно и други по-евтини фосфорни торове.
Торенето, което се извършва едновременно със засаждането на лозите, се нарича припосадъчно.
Определените количества торове се поставят в посадъчната ямка.
Разбъркват се с почвата, поставя се слой чиста почва, така че корените на засадената лоза да не попадат върху торовете.
Най-добри резултати се получават при органично торене с 1 кг добре разложен оборски тор или смес от същото количество оборски тор и около 10 г суперфосфат.
Важни срокове
За основните съставки
В плододаващите лозя органичните торове се внасят в почвата през есента едновременно с дълбоката обработка.
Внимание! Внесени през пролетта, те не дават желания ефект, тъй като влажността на почвата намалява и разлагането им се забавя.
Азотните торове се внасят през пролетта.
Внимание! Да не е по-късно от 20-30 дни преди разпукването на пъпките.
Фосфорните и калиевите торове може да се внасят през целия период на покой на лозата в зависимост от възможностите и състоянието на почвата.
Начините на внасяне
Най-добър ефект се получава, когато торовете стигнат по-дълбоко
От голямо значение е и как ще се извърши самото торене.
Повърхностното разхвърляне не е за препоръчване.
Плиткото заораване на торовете не дава добър ефект
Това е по-скоро торене на плевелите.
Поставянето на торовете в кръг около лозите също не дава така желания резултат.
Най-добър ефект от торенето се получава, когато торовете се внасят по-дълбоко, близо до по-тънките разклонения на корените
По средата на междуредието се отваря бразда (канавка), дълбока 25-30 см, в която се разхвърлят торовете, след което тя се закрива.
Когато лозите са засадени в редици, покрай алея, пътека и т.н., с права лопата се изкопава канавка, дълбока 25-30 см, на 50-60 см встрани от реда.
Торовете се поставят на дъното й и се заразят с изкопаната пръст. При следващото торене канавка се изкопава от другата страна на реда.
Ако лозите са засадени поединично, изкопава се канавка във форма на окръжност с радиус 50-60 см от стъблото. Количеството на торовете се определя, като се предвидят за всеки квадратен метър, зает от лозите, по 3-4 кг оборски тор или 20-30 г азотен тор, 50-60 г супер фосфат и 30-35 г калиев сулфат.
Коментари