Три четвърти от всички угоявани свине страдат от язва на стомаха, което се отразява на растежа им. При язваджиите стомашната лигавица е възпалена и с времето състоянието се влошава. В някои случаи това може да има смъртоносен изход от кръвозагуба.

Различни са причините за язва на стомаха при свинете.

Нерядко причина е стресът (прегрупиране на прасетата, температурни промени), съчетан с неправилно хранене.

Прекалено сдребнен фураж, недостиг на витамин Е и селен, както и ниско съдържание на влакнини могат да провокират развитието на язва.

Често в този контекст се споменава и бактерията Helicobakter.

Още една причина за язвата на стомаха е принудителното гладуване, настъпващо при пренаселеност на помещението в условията на хранене чрез автоматични хранилки, вследствие на което не всички животни са наяждат. За да се избегне подобно развитие, трябва своевременно да се продават прасетата, достигнали по-рано от другите необходимото тегло.

Инфектирането със стрептококи или с Сoli бактерии може да предизвика нарушения в работата на централната нервна система или проблеми с ориентирането по време на поене и хранене.

Оперативното прилагане на терапия, достатъчното количество вода и на противовъзпалителни медикаменти повишават шансовете за оздравяване.