Малцина знаят колко полезно може да е за растенията

Благодарение на уникалния си състав млечните продукти могат да подхранват растенията, да ги предпазват от болести и неприятели, да ни помогнат да се откажем от скъпоструващите и вредни за природата химични препарати.

За подхранване

Млякото съдържа огромен набор от витамини и уникални аминокиселини, както и голямо количество минерали – калций, фосфор, кобалт, молибдин, калий, йод, магнезий, селен и цинк. Всички те са необходими за правилното развитие на растенията. Макро- и микроелементите се намират в достъпна форма за растенията и се усвояват от тях без остатък. Млякото не съдържа тежки метали, които много често „развалят“ торовете, които са закупени от агроаптека. Това ни позволява да получим богата и екологично чиста реколта.

За разсадите от зеленчукови култури се прави хранителен „коктейл“ от 0,5 литър обезмаслено мляко и 4 л престояла вода. Разсадът се полива с този разтвор в корените два пъти – при покълването и след 2 седмици, като предварително сте овлажнили почвата.

За растения от сем. Картофови и Тиквови: Приготвя се разтвор от 1 л прясно мляко и 9 л вода. Малко преди цъфтеж и в началото на узряването на плодовете растенията се подхранват с получения разтвор като на всеки корен се сипва по 1 л.

Срещу вредители

Всички млечни продукти съдържат лактоза. Голяма част от насекомите не могат да я преработват. Това се отнася и за листогризещите вредители.

Срещу гъсеници по зелето: Към 7 л топла вода се прибавят 3 л обезмаслено прясно мляко и чаена чаша пресята дървесна пепел. Оставяме да престои няколко часа. Към настойката се прибавят 2 суп. лъж. течен сапун. Сместа се прехвърля в лейка и с нея обилно се полива зелето. Обработката се прави вечерно време, през 3-4 дни до пълното изчезване на вредителите. Пепелно-млечният разтвор помага бързо да се избавите от лакомите гъсеници и едновременно с това помага да се получат по-големи глави.

Срещу колорадски бръмбар: Бръмбарите, пък и техните личинки, въобще не харесват тънкия защитен филм, който се получава при пръскане с разтвор от 7 литра вода, 3 л обезмаслено прясно мляко, 2 суп. лъж. течен сапун и 10 мл течен брезов катран, който можете да закупите от аптеката.

Срещу листни въшки: На зловредните листни въшки по-пагубно действа не млякото, а суроватката. В кофа се изсипва 3 литра суроватка и се допълва до 10 литра с вода. Добавят се няколко лъжички течен сапун като прилепител. С получения разтвор щедро пръскаме нападнатите от въшки растения.

Срещу ябълков плодов червей: Пеперудите на вредителя се привличат от аромата на суроватката. Пресеченото мляко се разрежда 1:1 с вода и полученият разтвор се прехвърля в кофички с дръжки (може да се използват детски кофички за пясък или от кисело мляко). Кофичките се окачват в короните на дърветата. Пеперудите се насочват към течността и се давят. Веднъж седмично разредената суроватка се почиства от умрелите насекоми и се допълва с нов разтвор. Процедурата се прави при формирането на бутоните и се повтаря преди беритбата на плодовете.

Срещу болести

Естествените бактерии, които влизат в състава на суроватката и киселото мляко създават кисела среда и подтискат причинителите на гъбни заболявания.

За защита на доматите от опасната фитофтора: Приготвя се разтвор от 8 л вода, 2 л суроватка, 10 мл йод от аптеката и 2 суп. лъж. течен сапун. Пръскането на листата на растенията с този разтвор започва 10 дни след засаждането им в градината и продължава през 7-10 дена до прибирането на реколтата.

За защита от брашнеста мана по ягодите и по тиквовите: Използва се обезмаслено кисело мляко (2 литра мляко на 8 л вода). Този разтвор може да запуши дюзите на пръскачката. Ето защо в случая е добре да се използва лейка.

Срещу плесен по тиквовите и лука: Използва се разтвор на основата на суроватката или киселото мляко. Разреждат се с вода в съотношение 2:8. Пръскат се листата на растенията вечер през 10-12 дена. Млечният разтвор, освен че предпазва и подхранва растенията като чрез листата им доставя нужните макро- и микроелементи и помага да се получи по-богата реколта.

Всички изброени методи за подхранване на растенията и борба с неприятелите са напълно приложими от стопани, които освен със земеделие и градинарство се занимават и с отглеждане на животни и винаги имат под ръка натурални млечни продукти.

Пастъоризираното прясно

мляко не върши работа

Използването на пастьоризирано прясно мляко от магазина не дава резултат при подхранването и предпазването от болести. При термичната обработка млякото губи своите полезни съединения. Трябва да се използва само домашно мляко, но задължително то трябва да бъде обезмаслено. Същото се отнася и за домашната суроватка.

По друг начин стои въпроса с киселото мляко. Продаваното в магазините мляко, чудесно се справя с гъбните болести по растенията. Няколко кофички кисело мляко могат да заменят скъпите и отровни фунгициди (разбира се ако се действа навреме).